Annons
Nyheter

Första veckan på nya jobbet

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007

BORGHOLM

Förra måndagen tillträdde Lisa Källén som ny socialchef i Borgholms kommun.

Annons

– Jag känner mig fantastiskt nöjd med mitt beslut att flytta hit, det känns helt rätt, säger hon.

När det var klart att Lisa Källén skulle bli ny socialchef i Borgholms kommun kommenterade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) henne på följande sätt:

– Hon är ett 59-årigt energiknippe med oerhört goda vitsord, säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson.

Lisa Källén har under tio år arbetat som socialchef i Tjörns kommun och de senaste sex åren haft samma position i Kungälvs kommun. I grunden är hon sjuksköterska och vårdlärare, med bland annat utbildning av sjuksköterskor på Uddevalla sjukhus på meritlistan. Hon har också varit primärvårdschef.

LÄNGE PÅ ÖN

Att hon nu byter kust kan förklaras med att hon har fritidshus på Öland.

– Jag har varit sommarölänning sedan 1953, berättar hon.

Hennes föräldrar åkte Sverige runt i Linnés fotspår och fastnade för trakten kring kustvägen på norra Öland:

– De hittade en alldeles överjordiskt vacker plats, säger Lisa.

Det började med tältande, men senare köpte hennes föräldrar en bit mark och byggde en sportstuga. Den är tillbyggd numera och Lisa har kvar huset där hon brukar tillbringa den varmare delen av året. Hon har också köpt en bostadssrätt i Borgholm.

Annons

– Nu har jag gångavstånd till jobbet, jag som varit van vid att pendla flera timmar per dag, säger hon.

POSITIV BILD

Hon sprider positiva omdömen kring det nya jobbet och sina medarbetare:

– Jag har fått ett så positivt bemötande. Det finns väldigt mycket som är väldigt bra i kommunen.

Hon berömmer den ”glöd och energi” som finns hos medarbetare och säger att det finns ”mycket kompetens och mycket god vilja” i kommunen. Första veckan på jobbet har präglats av många möten, inte minst kring den planerade nyordningen från nyår då kommunen ska ta över ansvaret för hemsjukvård och rehabilitering.

– Det handlar om att organisera en ny verksamhet och erbjuda distriktssköterskorna jobb hos oss, säger Lisa, som poängterar att alla politiska beslut ännu inte är fattade innan nyordningen kan börja gälla.

– När jag jobbade i Bohuslän infördes det och det fungerade jättebra. Själv tycker jag det är bra, det är en fördel för medborgarna som erbjuds sjukvård i den egna bostaden och det blir tydligare med en samlad organisation som ger en högre samlad kompetens.

MINUSSIFFROR

I tisdagens tidning skrev Ölandsbladet om den kommande budgetavstämning som ska ske i Borgholms kommun.

– Det är kanske en inte alltför vågad gissning att någon nämnd kommer att begära utökning av ram. Och i så fall socialnämnden, var ekonomichef Evert Kvarnekes kommentar i den artikeln.

Annons

I år riskerar socialnämnden att gå med drygt sju miljoner kronor i underskott. I socialnämndens sammanträdesprotokoll från den 19 september anges ökat omsorgsbehov inom ordinärt boende, nyplaceringar inom IFO och ännu icke helt genomförda besparingar som huvudfaktorerna bakom underskottet. Hon säger att det kan gå fort och fel om man ska nödbromsa i ekonomiskt hänseende:

– Det är bättre med en långsiktig lösning. Det gäller att vi använder våra resurser på bästa sätt. Vi måste ta reda på de faktiska behoven hos brukarna, så vi kan ge politikerna ett riktigt beslutsunderlag, menar Lisa Källén.

– Vi ska jämföra oss med kommuner som har liknande förutsättningar och se om man får mer hjälp i Borgholm än på andra ställen. Det handlar också mycket om logistik, hur vi planerar vårt arbete och använder våra resurser.

DYR SOMMAR

När Lisa Källén arbete i Tjörn drev kommunen frågan om vården av sommarboende med omsorgsbehov ända upp i regeringsrätten.

– Där blev det nej, det är vistelsekommunen som ska stå för omsorgen.

Den ordningen är en orsak till att Borgholms socialnämnd har svårt att få verkligheten att gå hand i hand med den uppställda budgeten. Samtidigt måste man ge hjälp, hur ekonomin än ser ut:

– Att få hjälp en en rättighet, betonar Lisa Källén, även om det inte finns pengar i budgeten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons