Försöksstation läggs ner
TORSLUNDA
Torslunda forskningsstation i Skogsby läggs ner vid årsskiftet. Beslutet slog ner som en bomb några timmar efter att stationens föreståndare, Torsten Kellander, skickat ut ett program för framtida verksamheter...
På torsdagsförmiddagen skickade Torslunda försöksstations ansikte utåt, Torsten Kellander, en e-post till samtliga media plus mängder med andra personer på intresselistan. Utskicket var dels en glad hälsning, dels en lista på planerade aktiviteter på stationen framöver.
Någon timma efter att Torsten Kellander sänt iväg meddelandet dök en representant för SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), dekanen Tina Sarap, upp på stationen.
Ni är nedlagda från och med årsskiftet, var hennes inte fullt så glada meddelande.
Det slog ner som en blixt. Jag hade absolut ingen som helst aning om vad som var på gång, säger en fortfarande lätt chockad Torsten Kellander när Ölandsbladet besöker försöksstationen.
SPJUTSPETSFORSKNING
Torsten Kellander har arbetat på SLU sedan 1972 och på stationen sedan 1983 när den flyttades från Ekerum till gamla prästgården i Torslunda.
Här har vi satt oss i bygden. Och våra kurser är mer eftersökta än någonsin. Men så kommer det här...nej, det är svårt att förstå.
Vad är då den direkta anledningen till att Torslunda försöksstation upphör?
Torsten Kellander tror att det har med antalet publicerade forskningsrapporter att göra. Och hans förmodan är inte helt fel.
Vi ifrågasätter inte nyttan av forskningsstationen som sådan. Men SLU gör en kraftsamling inom forskning- och utvecklingsområdet, förklarar Håkan Schroeder, prodekanus vid Alnarp.
Och spjutspetsforskning innebär bland annat publikation i internationella forskningsmedia.
Och det kommer för lite från Torslunda?
Det har vi inte förväntat oss. Stationen har varit ett verktyg, en resurs. Inte ett forskningscentrum i sig.
INGEN INFORMATION
Poängen är att statliga forskningsanslag utbetalas efter en mall där just publikationer av forskningsresultat är en väsentlighet. I ett sådant läge ligger många små stationer, likt Torslunda, ganska illa till.
Tiderna förändras och SLU kommer att koncentrera sina verksamheter till de fyra huvudsätena, Alnarp, Ulltuna, Umeå och Skara, säger också Håkan Schroeder.
I Mörbylånga kommun, som sponsrar stationen med 200 000 kronor årligen (via kommunalförbundet), var häpenheten minst lika stor som på själva stationen.
Jag är totalt överraskad över detta beslut. Vi har nyligen diskuterat en eventuell höjning av försöksstationens bidrag, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).
Och jag begriper inte varför vi inte har blivit informerade. Det borde vara ett anständighetskrav, särskilt när det gäller en verksamhet som får kommunala bidrag.
Håkan Schroeders svar på denna undran är kort och koncis:
Vi ville informera personalen först. Naturligtvis kommer vi att kontakta kommunen när beslutet blir formellt. Det vill säga efter MBL-förhandlingar med mera.
Då kommer vi också att ha svar på vad som kommer att ske med fastigheterna på området.