Annons
Nyheter

Förslag lägga ner kultur- och fritidsnämnden

Nyheter • Publicerad 28 april 2009

Måste en kommun ha mängder av politiskt styrda nämnder för att gå runt? Nej, det finns kommuner som skrotat sådana strukturer och enbart styrs via en kommunstyrelse och olika utskott. En modell som kommunledningen i Mörbylånga nu vill testa genom att se vad som händer om man lägger ner kultur- och fritidsnämnden.

Kommunledningen i Mörbylånga verkar ha frångått sedvanlig osthyvelsprincip när det gäller att tackla pågående Kris och framtida besparingar. I stället för att smådutta lite här och var tar man till rejält. I de så kallade budgetdirektiven finns bland annat följande att läsa:

Annons

”Kultur- och fritidsnämnden har fått i uppdrag att beskriva nettoeffekten av att upphöra med kultur- och fritidsnämnden som en självständig politisk myndighet...”

Eller annorlunda utryckt: lägg ner kultur- och fritid och kolla om det har någon betydelse – typ.

– Det vore en katastrof, säger nämndens ordförande, Kjell Helgesson (C).

Är då kommunstyrelsens förslag en förtäckt kritik av nämndens arbete hittills?

Nej, det anser inte Kjell Helgesson, men tillstår att:

– Det är klart att man blir besviken.

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) har heller ingen uttalad önskan om att kritisera kultur- och fritidsnämnden.

– Nej, inte alls. Men det är inte fel att se över organisationer då och då. Det kan tänkas att man hittar effektivare vägar att sköta saker och ting på.

En tänkbar och fullt möjlig fröändring – det har prövats i andra kommuner – vore att tillskapa ett kulturutskott med max fem ledamöter underställt kommunstyrelsen.

– Vid samtal med tjänstemän på förvaltningen har man faktiskt varit positivt inställda till en sådan förändring.

Annons

– En tjänsteman sa klart och tydligt att kulturen får en bättre förankring och blir mer som en motor i kommunens utveckling i just ett utskott under kommunstyrelsen.

Frånsett uppdraget att belysa konsekvenserna av sin egen nedläggning, ska kultur- och fritidsnämnden även redogöra för konsekvenserna av en besparing på en halv miljon kronor.

Kjell Helgesson tror att en nedläggning av nämnden samt ”möjligen en tjänsteman” ryms inom denna halvmiljon.

I ljuset av detta kan man då undra hur fullmäktige kunde bevilja kultur- och fritidsnämnde pengar för en ny tjänst som kultursekreterare så sent som förra året.

– Det kan synas egendomligt så här i eftertankens kranka blekhet, medger Kent Ingvarsson.

Kjell Helgesson tror i sammanhanget inte att det kommer att gå så långt som en nedläggning av nämnden.

– Ska vi ta bort bibliotek , bollplaner, kultur...hur skulle det se ut, frågar han retoriskt.

Kent Ingvarsson ser dock ingen katastrofdramatik i förslaget.

– Vi vill bara se hur vi kan förändra nämndsstrukturerna i kommunen. Och vad det gäller investeringar i konstgräsplaner och allt det andra så måste nämnden ändå gå via kommunstyrelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons