Annons
Nyheter

Forskarteam intar Alvaret

Nyheter • Publicerad 17 maj 2013

Ett internationellt forskarteam besöker Alvaret för att bland annat studera mossor, lavar och markytan. Samma forskning bedrivs även i Spanien, Tyskland och Österrike. Den svenska forskargruppen består av tre personer från Naturhistoriska riksmuseet. Syftet är bland annat att se hur lavar beter sig i främmande miljöer.

– Det finns hotade marker i Europa, men Öland är väldigt välbevarat, berättar Mats Wedin som är professor vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Annons

Mitt ute på Alvaret så finns det en mätstation som samlar in data från sensorer på marken och skickar informationen via satellit till forskningsinstitutionen i Madrid i Spanien. Projektet drogs igång 2010 och går ut på att studera marker och jämföra det över Europa. Tanken är att det ska leda fram till förståelse om markområden, och även hur man ska bevara dem. Organismer i marken studeras närmare och forskarna kollar på hur de är aktiva och när på året. Bakterier i jorden undersöks på plats och hur snabbt regnvatten sugs upp. Det är totalt fem forskargrupper från Sverige, Spanien, Tyskland och Österrike som samarbetar. Pengarna till projektet kommer från forskningsråden i de fyra länder som är med och deltar. Den svenska forskargruppen har fått 1 miljon kronor att använda under perioden.

ALEXANDER JUNGÅ

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons