Annons
Nyheter

Forskarna ser ett stort värde i vraken

Nyheter • Publicerad 18 november 2011

 

STOCKHOLM

Annons

Forskarna tycker att Mars och Svärdet har ett stort vetenskapligt värde. Flera institutioner har tillsammans bildat ett forskarlag.

– Det unika med Mars och Svärdet är att de sjönk på grund av strid, säger Johan Rönnby, marinarkeolog.

Det har bildats ett forskningslag som ska arbeta tillsammans med undersökningarna av vraken. Ocean Discovery och Deep Sea Productions kommer att bistå forskarna med dykare och utrustning.

– Vi vill att svenska folket ska kunna ta del av historien från dessa vrak. Tack vare det här samarbetet ser framtiden ljus ut, säger Richard Lundgren, från Ocean Discovery.

Forskarna från forskningslaget kommer bland annat från Den marinarkeologiska enheten vid Södertörns högskola, (MARIS), försvarshögskolan och vasamuseét.

Upptäckterna av Svärdet och Mars har ett stort vetenskapligt värde för forskarna om rätt frågeställningar ställs.

– Alltid när det gäller forskning måste man ha bra frågor för att få rätt svar. Det måste man ha koll på innan man börjar undersöka ett vrak, säger Johan Rönnby, marinarkeolog och professor på Södertörns högskola, och fortsätter:

– Men här tycker jag att det finns flera ruskigt spännande frågeställningar. Dessa skepp är byggda under en utvecklingsperiod som är väldigt intressant att undersöka. Skeppsbygget förändras och man använder olika tekniker under perioden. Man kan se hur de växer och blir större, vid Mars hade man mest bronskanoner men vid Svärdet gick man tillbaka till järnkanoner.

VIKTIGA PUSSELBITAR

Flottan var en viktig del i statsmakten och en viktig del under stormaktstiden. Med hjälp av fynden av Mars och Svärdet kan flera pusselbitar läggas samman. Det som är unikt med båda är att de sjönk under strid. Kronan och Vasa sjönk av andra anledningar. Men genom att utforska området där de ligger kan forskarna se hur slagfälten såg ut och vad som hände.

Annons

– Detta skapar en ruggig ögonblicksbild för hur det såg ut där och då. Det finns många spännande infallsvinklar, säger Johan Rönnbo och fortsätter:

– Hur vi skapar hjältar är ytterligare en frågeställning. Både Jacob Bagge och Claes Uggla som var befälhavare över Mars och Svärdet har blivit mytiska svenska hjältar för att de kämpade in i det sista och varför faschineras vi av kungar och kanoner.

Vilken information kan vi få ut av Svärdet som ni inte fått av Kronan?

– Kronan, Vasa och Mars var prestigebyggen och unika i sitt slag. Men Svärdet var ett typiskt örloggsskepp för den tiden. Därför är den speciell, säger Fred Hocker, forskningsledare för Vasa.

FORSKA TILLSAMMANS

Forskningslagen kommer inte prioritera något av vraken. De vill utforska så mycket som möjligt och jämföra dem med varandra.

– Ganska tidigt kom vi överens om att vi vill ha ett större örloggsprojekt. Där vi forskar om dem ihop för de är viktiga tillsammans, säger Johan Rönnby.

– Vår ambition är att sätta in allt i ett sammanhang och bilda oss en uppfattning om sjöslaget. Däför vill vi hitta fler vrak från sjöslagen, tillägger Richard Lundgren.

ALEXANDER JENSEN

alexander@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons