Annons
Nyheter

Forsheda-nedläggning drabbar öländska räddningstjänsten

Nyheter • Publicerad 5 september 2007

MÖRBYLÅNGA

När ett storföretag som Trelleborg väljer att friställa arbetskraft får det givetvis konsekvenser för hela lokalsamhället. Kommunens skattekraft, affärer, skola – allt får en omedelbar knäck. I Mörbylångas fall får Forshedas nedläggning också direkt inverkan på räddningstjänsten på Öland.

Annons

– Vi är fem brandmän som nu blivit varslade och förmodligen kommer att stå utan jobb, förklarar Christer Karlsson, platschef på Mörbylånga brandstation och dessutom ledamot i den fackliga förhandlingsdelegationen som ska försöka mildra Trelleborgs beslut om nedläggning.

– Men det är inte bara fem brandmän i största allmänhet. Tre, däribland jag själv, är utbildade förmän.

Förmannen är i det här sammanhanget den person som leder gruppens räddningsarbete. En räddningsgrupp består av fem brandmän (inklusive förmannen). Hela Mörbylångakårens räddningsstyrka består av fyra grupper om fem man‚ alltså totalt 20 personer. Men för att en grupp ska vara komplett måste det finnas en förman-räddningsledare.

– Så det är inte enbart det faktum att fem personer, en hel grupp, kan försvinna ur organisationen utan även tre räddningsledare.

”KAN STÄLLA TILL REJÄLT”

Trelleborgs beslut om nedläggning av Forsheda är alltså inte enbart ett slag mot de anställda, utan även mot kommunens räddningstjänst.

– Det här kan ställa till det rejält. Men jag tror inte att Trelleborg ens funderat över det här. Jag hoppas dock att kommunen gör det, säger Christer Karlsson.

Jodå, kommunen är medveten om det nyuppkomna problemet. Men någon direkt lösning har man inte.

– Det är ett hårt slag mot den öländska räddningstjänsten. Och vi måste givetvis hitta en lösning, men hur den ska se ut vet jag inte än, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

SVÅRT MED LÖSNINGAR

Annons

Problemet är att en deltidsbrandman – och det är det som är ryggraden i den öländska räddningstjänsten (och på landsbygden i stort) – har en längsta så kallad anspänningstid på fem minuter.

– Från den tidpunkt då larmet går ska brandmannen vara färdig och beredd på stationen inom fem minuter, påpekar Henric Oscarsson, en av de tre förmännen som fått besked om att de blivit av med jobbet på Forsheda.

– Det betyder förstås att jobben måste finnas nära stationen. Vi har några brandmän som har sina jobb i Kalmar och som vi andra täcker upp för. Och sedan går de in och jobbar när de är lediga från sitt ordinarie jobb.

– Men försvinner fem stycken på en gång blir det väldigt svårt att hitta lösningar på hur vi ska kunna upprätthålla räddningstjänsten framöver.

MED I BERÄKNINGARNA?

Mörbylångastationen med sina 20 brandmän har alldeles nyligen blivit en fullständig brandstation, vilket bland annat innebär kompetens för kem- och rökdykning.

– Men nu tappar vi alltså både folk och kompetens. Och det blir inte lätt att rekvirera folk, säger Christer Karlsson.

– Dels är det arbetssituationen i stort, men sedan tar det också ungefär två år för en kandidat att nå full kompetens med de kurser vi måste genomgå.

Hur ser då ett värstascenario ut efter Forshedas nedläggningsbeslut?

– Nej, det vill jag inte spekulera över. Men nog har vi mycket att göra här.

Annons

– Vi brukar ha i snitt 50–60 utryckningar om året. Och här på orten har vi både skola, åldringsvård, och industrier, bland annat Guldfågeln med ammoniakhantering, för att inte tala om den ökande sommartrafiken.

– Men, som sagt, det tror jag inte fanns med i företagets beräkningar...

ULF HEDMAN

Läs meri Ölandsbladets pappersupplaga: ”Det här blir jäkla besvärligt” – räddningschefen på Öland är orolig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons