Forsheda: Lönekostnaderna är betydligt lägre i Estland
MÖRBYLÅNGA
UPPDATERADKlockan nio på tisdagsmorgonen stormade tre kostymklädda herrar in till kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) i Mörbylånga.
– Vi lägger ner Forsheda, ger 110 öländska arbetare sparken och flyttar tillverkningen till Estland, var deras korthuggna meddelande.
Klockan 11 fick facket, IF Metall, samma meddelande och klockan 14 fick pressen ta del av samma sak via nätet. Varför? Och varför flytt till Estland av en bevisligen lönsam del av Trelleborg (ägare till Forsheda)?
– Lönekostnaderna är betydligt lägre i Estland.
Den 1:a april 1975 öppnade dåvarande Forsheda-koncernen, med hjälp av statligt lokaliseringsstöd, en fabrik i Mörbylånga. I september 2008 stängs portarna för gott av den nuvarande ägaren Trelleborg, som valt att flytta hela rasket till Estland.
MOTSVARANDE 30-40 000 JOBB
Den usla trenden när det gäller jobb på hemmaplan, här på ön, späs på med ytterligare 110 förlorade arbetstillfällen. På knappt fyra år har då Öland förlorat drygt 300 jobb: År 2004 försvann mejeriet i Borgholm, 2006 var det dags för Procordia (Önos) i Färjestaden och nu alltså Forsheda i Mörbylånga. Skulle man göra en jämförelse med en storstadsregion skulle det motsvara ungefär 30 000–40 000 jobb. Regeringen och hela riksdagsmaskineriet skulle givetvis ha vidtagit skyndsamma ”åtgärder”, men Öland har i de här sammanhangen inte samma dignitet som heta storstadsregioner.
Varför lägger då Trelleborg ner Forsheda i Mörbylånga och flyttar hela produktionen till Estland? Fabriken är lönsam, man jobbar två dagskift och ett på natten. Det är full fart i en rasande högkonjunktur där Sverige befinner sig surfande högst upp på vågen. Så sent som för två veckor sedan anställdes för övrigt ytterligare fem personer på företaget.
VINSTMAXIMERING SOM GÄLLER
På tisdagseftermiddagens presskonferens, som Trelleborg anordnade några timmar efter att personalen fått budskapet om att de blivit av med jobben, försökte affärsenhetschefen Mikael Fryklund och hans bisittare Dahn Emanuelsson och HR-ansvarige (human resources -”human-kapital...”) Tommy Bengtsson, mer ge en ”snällt”, logisk förklaring till beslutet än att dundra på med råkapitalistiska rallarsvingar.
– Vi är utsatta för en mycket tuff priskonkurrens... Vi vill skapa med specialiserade enheter... Vi måste säkerställa framtida konkurrenskraft...
Mellan raderna kröp det dock fram att det enbart är vinstmaximering som gäller.
– Kostnadsläget är bättre i Estland, kunde Mikael Fryklund meddela lite en passant.
Hur stora är då lönekostnaderna i Estland jämfört med Sverige?
– Med sociala avgifter... och, ja hela den biten... rör det sig om cirka 80 000 kronor. Här i Mörbylånga om cirka 340 000 kronor om året, mumlade den humanistiskt ansvarige HR-chefen, Tommy Bengtsson.
– En inte oväsentlig parameter, inflikade Mikael Fryklund.
VARFÖR JUST MÖRBYLÅNGA?
Men varför just Mörbylånga och inte någon av de andra enheterna inom Trelleborg Moulding som tillverkar formpressade produkter främst till lastbilstillverkarna?
– Produktionen är inte så avancerad i Mörbylånga. Därför är den lättare att flytta.
De andra tillverkningsenheterna som Trelleborg har sett över i sin interna utredning om framtiden, och som alltså slutade med nedlägg av fabriken i Mörbylånga, är Forsheda (i Värnamo kommun), Örebro, Gotland och Ösel.
Vinnare i det här sammanhanget är Forsheda som ökar arbetsstyrkan med 40 personer och givetvis Estlandsfabriken i Ösel.
Förlorare i detta intrikata spel är alltså Mörbylånga.
– Vi ansåg oss inte kunna stänga, eller flytta någon annan fabrik. På de andra fabrikerna finns det centrala kompetenser och en mer specialiserad tillverkning.
FÖRSÖKA SKAKA FRAM JOBB
Detta sistnämnda faktum – ”de centrala kompetenserna och den specialiserade tillverkningen” – gäller dock inte fabriken i Ösel. Där är det en enkel fråga om betydligt lägre lönekostnader.
– Förhållandet är ungefär en till fyra... och ja, som sagt, det är en viktig parameter.
Men om ni jagar lönekostnader så fortsätter ni väl varvet runt? Nästa steg, blir det Bangladesh? Och sedan slutar det ändå här i Mörbylånga om 25 år eller så när lönekostnaderna hunnit ifatt i andra länder?
Efter en kort men besvärande tystnad och lite lätt förvirring säger affärsenhetschefen Fryklund att han ”inte tror på det scenariot”.
När det gäller ”humankapitalet”, alltså arbetarna på företaget, lovar nu Trelleborg att man ska komma med individuella lösningar till alla de 110 personer som nu bli utan jobb.
– Vi ska försöka skaka fram alternativa jobb. Bland annat kan Trelleborg/Rubore i Kalmar kanske ta emot tio personer. Vi ska också scanna marknaden efter externa jobb utanför koncernen.
Kostnaderna för nedläggning och omstrukturering beräknar företaget till 30 miljoner kronor. Därutöver ska man investera 20 miljoner i bland annat Estland. Dessa pengar lär dock inte drabba Trelleborg särskilt hårt. I sitt pressmeddelande skriver man också: ”Förväntade löpande kostnadsbesparingar innebär att projektet i sin helhet beräknas ha en relativt kort återbetalningstid.”
Återigen – lönerna är betydligt lägre i Estland — än så länge...
ULF HEDMAN
Läs merom Forsheda i Ölandsbladet torsdag samt på morgondagens ÖB-webb.