Annons
Nyheter

Forsheda-flytt kan bygga på ett felaktigt beslutsunderlag

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

Fick facket på Forsheda och löntagarkonsulten ett felaktigt beslutsunderlag av Trelleborg Moulding i samband med nedläggningen av Forsheda i Mörbylånga? Uppgifter från Estland, dit företaget ska omlokaliseras tyder på det.

Annons

Tommy Eliasson (s), kommunstyrelsens vice ordförande i Mörbylånga, befann sig under tre dagar i förra veckan i Köpenhamn på ett så kallat B7-möte. B7 är en av EU stadfäst och godkänd sammanslutning av sju öar i Östersjön där såväl Öland som Saaremaa (eller Ösel som vi säger) är medlemmar.

– På detta möte hamnade jag bredvid Toomas Kasemaa, som är guvernör över Ösel, berättar Tommy Eliasson.

(Titeln guvernör låter pampig, men kan närmast liknas vid kommunalråd.)

– Helt spontant, det var alltså inte jag som tog upp frågan, säger han då att han ”inte begriper någonting om Forsheda-affären”. Det vill säga han förstod inte hur det skulle gå till. Han var också övertygad om att folket på Forsheda i Mörbylånga skulle följa med fabriken. Han ställde nämligen den direkta frågan: ”Hur många följer med?”

”STÄMMER INTE ALLS”

Ytterligare en intressant detalj som kröp fram i diskussionerna kring nedläggningen av Mörbylångafabriken rör löneläget i Estland och på Ösel. Trelleborg har hävdat att lönerna ligger på cirka 25 procent av de svenska lönerna.

– Men det stämmer inte alls enligt Toomas Kasemaa. Han hävdade bestämt att löneläget för en industriarbetare ligger på minst 50 procent av de svenska lönerna – och är snabbt stigande. Jag blev förstås väldigt paff inför denna uppgift, säger Tommy Eliasson som tycker att hela nedläggningshistorien börjar ”verka konstig”.

Att Ösel skulle behöva hjälp med en företagsetablering för att få bukt med arbetslösheten är definitivt inte den bild som Toomas Kasemaa givit Tommy Eliasson.

– Nej, tvärtom. Enligt Toomas Kasemaa har man en våldsam brist på arbetskraft, därav frågan om folket i Mörbylånga skulle följa med fabriken.

Annons

Men gladdes inte guvernören över att plötsligt få en ny fabrik på ön?

– Nja, han var ju inte negativt inställd, men ryckte mest på axlarna kan man väl säga.

INTE LÄTT ATT VÄNDA

Facket på Forsheda, som nu är informerade om framför allt de nya lönesiffrorna, kommer genast att ta upp ärendet med Trelleborg.

– Vi hade ingen aning om det här. Det blir ju ett helt annat läge. Men företaget är i praktiken redan nedlagt och det blir inte lätt att vända på det hela, trots de nya siffrorna, säger Per Einar Tuvesson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons