Nyheter

Försäkringskassan försvinner på Öland

Nyheter • Publicerad 2 mars 2011

ÖLAND

Från och med 2013 försvinner Försäkringskassans kontor i Borgholm och Färjestaden.

Det blir följden när myndigheten måste strama åt verksamheten till följd av kraftiga besparingskrav.

Mellan 2011 och 2013 ska Försäkringskassan totalt spara 600 miljoner kronnor. Ett av förslagen för att kunna uppnå detta är att samtliga servicekontor i hela landet läggs ner.

– Vi måste göra något radikalt och kan inte bara använda osthyvelkonceptet. Vi har kommit fram till att vi inte kan skära ner på att betala ut pengar och fatta beslut, då tvingas vi till sådana här nödåtgärder, säger Lisbeth Konradsson, chef för Försäkringskassan i södra Kalmar län.

BYGGA UT

Men kunderna kommer även fortsättningsvis att ha behov av hjälp. Det vill Försäkringskassan möta med en utbyggnad av kundtjänst och självbetjäningstjänster.

– Spontanbesöken på servicekontoren handlar mest om att fylla i blanketter. Att bygga ut kundtjänsten blir ett sätt att fortsätta hjälpa kunderna med detta, för vi vet att våra blanketter inte är lätta, säger Lisbeth Konradsson, som gärna hade sett att servicekontoren skulle vara kvar.

– Vi har velat satsa på servicekonceptet, eftersom vi tycker att det är viktigt. Att lägga ner kontoren är inget som Försäkringskassan egentligen vill.

Många kunder har behov av personliga möten, hur tänker ni där?

– Visst är det så. Men vi hoppas att kundtjänsten ska kunna erbjuda den hjälp de behöver, och bokningsbara möten kommer fortfarande att vara kvar.

INTE TAGIT STÄLLNING

Servicekontoren runt om i landet drivs i samarbete med Skatteverket. Och i Borgholm står Skatteverket som huvudarbetsgivare för de två servicehandläggare som sköter de båda myndigheternas ärenden. Anders Johnson är chef för servicekontoren i Kalmar län:

– Det här kom lite oväntat, jag hade inte hört något om det innan förslaget kom i måndags, säger han.

Men han har inte hunnit ta ställning till hur förändringen kommer att påverka Skatteverket.

– Det är ju bara ett förslag än så länge, och det kom för ett par dagar sedan. Därför har vi inte hunnit lägga upp några strategier.

Tror du att någon kan förlora jobbet?

– Det går inte att säga. Om vi eventuellt mister samarbetet med Försäkringskassan så får vi kanske hitta andra samarbetspartners. Men det blir en diskussion för högkvarteret i Stockholm, säger Anders Johnson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.