Nyheter

Förorenad vattenbana på djurparken

Nyheter • Publicerad 10 juli 2012

SAXNÄS

Rutschkanan på Ölands djur- och nöjespark överskrider ett av Socialstyrelsens gränsvärden, enligt ett prov till Mörbylånga kommun.

– Då behöver man kontrollera var den här föreningen kommer ifrån, säger Michael Ressner, utredare på Socialstyrelsen.

Provet togs av analysföretaget Eurofins 28 juni, tillsammans med flera olika andra prover där vattennivåerna var normala. Det är gränsvärdet för kaliumpermanganat som är för högt. Det tyder på att det finns organiskt material i vattnet, enligt Socialstyrelsen.

Det är svårt att säga vad föroreningen beror på - det kan exempelvis vara nedskräpning från gäster, nedfallande löv eller fel på filter och andra reningssystem som ligger bakom.

–Om de andra värdena är okej så är det sannolikt inget stort problem i sammanhanget, säger Michael Ressner.

MYCKET FOLK

Enligt Richard Berglund, driftansvarig på djurparken, var det mycket folk den dagen, vilket leder till högre värden. Han menar också att vattnet måste vara nästan dubbelt så smutsigt för att det vara skäl att oroa sig, och att det inte är några problem med parkens reningssystem.

- Om du kissar i poolen så kan jag dricka det efter tre timmar, säger han.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.