Nyheter

”Förödande för området”

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011

RÄLLA

Rällaskogens Vänner ger inte upp något sätt upp motståndet till byggnation i utkanten av Rällaskogen eller Ekerumsområdet.

– För hela området, från Halltorps hage till Rällaskogen, är domen förödande, anser föreningens talesman och ÖP-politikern Stefan Olof Lundgren.

Mark- och miljödomstolen underkände överklagandet från Rällaskogens Vänner eftersom föreningen inte nått rätt ålder för att ha rätt att överklaga och Stefan Olof Lundgren påpekar snabbt att domstolens färska dom egentligen inte berör det föreningen är mest motståndare till.

– Vårt fokus finns på skogsområde 12 och 13 (se karta) i den norra delen av Rällaskogen där det nu är på väg till detaljplan och där jag har mycket svårt att nå mina kollegor i samhällsbyggnadsförvaltningen. Det är en väldig prestige och fastlåst läge, säger Stefan Olof Lundgren och varnar för ”salami-effekten”.

– Att gå in där (12 och 13) är den första skivan i salamin, sedan blir det än fler skivor. Det är så man gör och detta är första steget in i skogen, säger han om de områden såväl länsstyrelsen och kommunen godkänt för byggnation.

Åsikter om Mark- och miljödomstolens dom har han ändå.

– För hela området, från Halltorps hage till Rällaskogen, är domen förödande. Ekerum får bygga en riktig propp, 300 bostäder är mycket.

– Och det här med skötselplaner, jag vet inte... först hugger man ned, vad finns kvar att sköta då?

Samtidigt antyder ÖP-politikern att domstolens ställningstagande kan innebära något positivt för skogen i Rälla.

– Ingen ljusglimt, men möjligen möjligen kan trycket på skogen bli mindre nu, fast det vet vi inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.