Annons
Nyheter

”Förödande för Mörbylånga”

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

När kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) får beskedet om nedläggningen av Forshedas Mörbylångafabrik säger han uppgivet att ”det är en katastrof för kommunen”. Dagen efter dråpslaget gör han ett mer sansat intryck.

Annons

– Man kan inte säga att allt går åt pipan. Nu måste vi kraftsamla alla resurser.

Kent Ingvarssons återkomst efter semestern kunde ha börjat bättre. Även han var helt oförberedd på Trelleborgs beslut om nedläggning av Mörbylångafabriken.

– De kom in här på morgonen och sade att det var slut. Vi försökte ta en diskussion med dem, men vad kan kommunen göra? Vi måste acceptera läget och jobba efter det.

SAMLA RESURSERNA

Enligt Kent Ingvarsson ska nu alla resurser samlas för att få minimera skadorna på arbetstagare och i förlängningen kommunen.

– Vi kommer genast att kalla in regionförbundet, länsarbetsnämnden och inte minst näringsdepartementet. Någon gång måste de på upp ögonen för den öländska situationen. Vi har förlorat mängder av jobb på mycket kort tid.

EN REJÄL UTMANING

Kent Ingvarsson vill inte längre använda ordet ”katastrof” i sammanhanget, men han stryker under allvaret i den uppkomna situationen.

– Katastrof är ett kraftfullt ord, men viss är nedläggningen förödande för både orten och kommunen.

Men var det inte ungefär samma tongångar efter sockerfabrikens nedläggning 1992? Och kommunen klarade sig ändå hyfsat när allt kommer omkring?

– Jo, det får man väl säga. Och jag hoppas förstås att vi kan klara av den är situationen också. Jag har tidigare sagt att jag trivs med kommunalrådsjobbet. Men det gjorde jag inte igår (tisdag, reds anm) när jag fick nedläggningsbeskedet. Men nu gäller det att hitta lösningar. Och jag gillar att ta itu med rejäla utmaningar. Så idag är jobbet lika kul igen – nästan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons