Nyheter

Fornminnen ska katalogiseras

Nyheter • Publicerad 21 februari 2008

KÖPINGSVIK

Nu ska alla arkeologiska fyndigheter i Köpingsvik katalogiseras i dataregister. Länsstyrelsen har projekterat 820 000 kronor till två heltidstjänster för arbetet som beräknas vara klart i mars nästa år.

Det är en storsatsning från länsstyrelsen i Kalmar.

– Det kostar mycket pengar, men det är vår övertygelse om att vi har igen satsningen, säger länsantikvarien Kjell-Håkan Arnell.

MÅNGA LÄMNINGAR

I stort sett hela Köpingsvik är ett enda stort fornminne. Den som sätter spaden i jorden stöter antingen på stenåldern eller vikingatiden.

– Målsättningen är att skapa ett bättre beslutsunderlag för nya byggnationer, förklarar Kjell-Håkan Arnell.

Den som vill bygga i Köpingsvik ska kunna få snabbare besked när de vänder sig till myndigheter. Så småningom ska uppgifterna förhoppningsvis finnas tillhanda på Internet.

UNIKA KUNSKAPER

En av de två nya tjänsterna kommer att innehas av arkeologen Hella Schultze, som vikt en stor del av sitt liv åt utgrävningarna i Köpinhgsvik. För några år sedan gav Hella Schultze ut en bok som sammanställde ett 30-tal arkeologiska undersökningar över Köpingsvik.

– Hella har unika kunskaper om området. Det är viktigt att få till stånd det här arbetet när Hella fortfarande är i tjänst, säger Kjell-Håkan Arnell.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.