Annons
Nyheter

Förgiftade kräver skadestånd

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

BORGHOLM

Flera krav på skadestånd riktas nu mot Borgholm Energi efter det stora utbrottet av magsjuka på norra Öland i somras där förgiftat brunnsvatten kom ut i det kommunala vattennätet.

Annons

– Det kommer att kosta oss pengar, kommenterar VA-chefen Jörgen Ljungholm.

Kraven är på högst varierande nivåer och kommer från både privatpersoner och rörelser.

En dam med sommarstuga i Södvik berättar att hon och hennes dotter blev ”häftigt magsjuka” under några dagar och kokade därefter vattnet i tre veckor. Som kompensation önskar hon 1300 kronor i form av avdrag på nästa VA-faktura.

500 kronor i avdrag begär en Värmdö-familj för ”kostnader och besvär” där kostnaderna avser inköp av flaskvatten inklusive inköpsresor.

Drygt 5 000 kronor kräver en kvinna i Lofta som lades in på sjukhus efter att inte kunnat tillgodose sig vätska eller näring under en veckas tid. Hon har också, enligt mejlkorrespondens till Borgholm Energi, varit sjukskriven under en månad med inkomstbortfall som följd.

– Hon insjuknade den 29 juli, alltså nästan två veckor efter att vi från vår sida upphörde med rekommendationen att abonnenterna i det aktuella området skulle koka vattnet. Jag säger inte att det är omöjligt att det ärendet är kopplat till vattnet, men det är inte sannolikt, kommenterar VA-chefen Jörgen Ljungholm.

SANERADE FÖRETAGET

Det hitintills största kravet mot Borgholm Energi har en restaurangverksamhet på norra Öland. Då flera matgäster samt den egna personalen drabbades av diarré och kräkningar den 2 juli trodde ägarna att citat: ”vi hade någon bakterie i köket”.

Stora saneringsåtgärder sattes in, mat kasserades och restaurangen stängdes. Med extrakostnader och förlorade intäkter samt ersättning för avlidna djur på gården stannar skadeståndsanspråket på 37 800 kronor.

– Vad vi gör är att skadeståndskraven lämnas vidare till vårt försäkringsbolag som i sin tur ska göra en bedömning på vad som rimligt. Vi, Borgholm Energi, har strikt ansvar för vatten-nätet och är det så att vissa har rätt till pengar så ska de givetvis ha det. Men vad som rimligt eller inte är upp till försäkringsbolaget att bedöma, säger VA-chefen Jörgen Ljungholm, övertygad om att Borgholm Energi har en nota att betala.

Annons

– Det kommer att kosta oss pengar. Vår självrisk är på två basbelopp (84 800 kronor).

UTREDNING

Samtidigt har ett stort utredningsarbete påbörjats. Frågor som vad hände i detalj, vad fick det för konsekvenser och vilka drabbades ska besvaras från skrivbordsnivå och på fältet pågår - efter kommunstyrelsebeslut – en jakt på högrisk-kopplingar likt den i Greda som med sin strejkande backventil låg bakom magsjukeutbrottet där hundratals personer ska ha drabbats.

– Fältarbetet är igång med fokus på egna brunnar och lantbruk. När hela utredningen är klar och det finns en rapport kommer den rapporten sedan att ligga som grund för försäkringsbolaget att utgå ifrån, förklarar Jörgen Ljungholm, hårt uppvaktad av riksmedia under några intensiva dagar i början av juli, detta då KD-ledaren Göran Hägglund tillhörde de magsjukas talrika skara.

– Nej, han har inte hört av sig, svarar VA-chefen på frågan om socialministern ställt några skadeståndskrav mot Borgholms kommun och Borgholm Energi.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons