Annons
Nyheter

Företagare i öppet brev för Ölands Näringslivskontor  

Nyheter • Publicerad 8 november 2011

ÖLAND

Allt fler ger sitt stöd till Ölands Näringslivskontor. Via ett öppet brev till kommunledningarna i Borgholm och Mörbylånga går bransch-organisationen Företagarna Kalmar län till storms mot förslaget att splittra kontoret.

Annons

– Företagarna motsätter sig en uppdelning av Ölands Näringslivskontor. Tvärtom anser vi att det sammanslagna kontoret har fungerat bra och bör få chansen att fortsätta utvecklas, säger tillförordnade regionschef Olle Termén.

I det öppna brevet radar organisationen upp flera argument och åsikter som enligt dem talar för att Ölands Näringslivskontor ska förbli Ölands enda näringslivskontor och inte splittras för återflytt till hemkommunerna:

* Det lokala näringslivet mår bra och är inte behov av nyordning

* En större organisation är mer kraftfull

* Med två kontor uppstår kamp om etableringar

* Med ett kontor måste kommunerna samarbeta

* Den regionala utvecklingen går mot större enheter, då bör inte Öland gå tvärs emot

Vidare anser Företagarna i Kalmar län att två kontor innebär risk för bypolitik.

– För en fortsatt positiv utveckling av småföretagandet på Öland är vi beroende av en stark näringslivsservice från kommunerna. Det är vår övertygelse att denna ges bäst av ett näringslivskontor som kan tala för Öland som helhet och inte behöva ägna sig åt bypolitik, sägs det i det öppna brevet.

142 NAMN

Annons

Samtidigt samlar diverse upprop och listor på nätet in allt fler namn i framför allt företagarnas kamp för Ölands Näringslivskontor.

Nätlistan ”Ett enat näringslivskontor” hade igår förmiddag (måndag) 142 underskrifter, däribland namn som Jan Erici, Karin Angelin, Bengt Grafström, Kjell Gehammar, Stefan Lander, Ella Wikesjö, Ove Karlesand, Gun-Britt Nyborg, Susanne Nyholm, Jeanette Edström, Mats Waltersson och Wiströms lantbruk.

Facebook-gruppen ”För ett starkt näringslivskontor på hela Öland” hade vid samma tidpunkt 32 medlemmar där namn som Lisbeth Lennartsson och Irene de Veer-Hebenaar sticker ut lite extra.

– Känns väldigt bra att ha så stor support från företagare och företagarnas organisationer, kommenterar näringslivschefen Anders Nyholm och tillägger snabbt:

– Det talar också för att inte gå in och ändra på något som har så stor support.

I det öppna brevet reagerar Företagarna Kalmar län på att deras synpunkter om näringslivskontorets vara eller inte vara inte efterfrågats, vilket Anders Nyholm spinner vidare på.

– En berättigad fråga. Det bästa sättet att lyfta företagsklimatet är att ha dialog med företagarna och det bör man även ha i denna diskussion.

INSIKT

Politiskt kan S-motionen om stängning av Ölands Näringslivskontor som tidigast avgöras av Borgholms fullmäktige i december.

– Tidpunkten är lite osäker, men av många olika skäl är det bra om man inte segar. Verksamheten hämnas av att inte veta var det tar vägen, säger Anders Nyholm och hoppas på snabbt avslut, ett för Ölands Näringslivskontor lyckligt sådant.

Annons

– Jag hoppas att politikerna här i Borgholm kommer till insikt.

S-motionen har till synes stöd från de rödgröna medan Allians-partierna är splittrade, Moderaterna tycks om inte enigt så ändå ställa sig på Socialdemokraternas sida, något Centern vägrar att göra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons