Nyheter

Företagarbyn som bara växer

Nyheter • Publicerad 23 november 2007

BJÖRNHOVDA

Det är snart ett år sedan Björnhovda företagsby startade sin verksamhet. I dagsläget är lokalerna fyllda, och företag står på kö för att komma in.

– Det är många som ringer till mig och näringslivschef Tage Selander, vissa har vi fått slussa vidare, säger Gun Karlesand på näringslivskontoret i Mörbylånga kommun.

När företaget Procordia Food AB lämnade sina lokaler i Björnhovda, beslutade Mörbylånga kommun att ta över dem. Mörbylånga Fastighetsbolag AB köpte byggnaden den 6 december 2006. Nästan omgående flyttade några mindre företag in och idag har omkring fem företag installerat sig i företagsbyn. Ytterligare tre är på väg.

– Efter årsskiftet kommer Kalles gårdsservice och Malkars träningscenter. Sedan förhandlar vi med Polyplank men allt är inte riktigt klart där än, säger Gun Karlesand.

ARBETSKOMPISAR

Tage Selander menar att en företagsby är ett alternativ för små företag som vill växa.

– De vill ofta använda sina pengar till verksamheten och då föredrar de att hyra lokaler istället för att äga dem själv.

Idag har Mörbylånga kommun fyra företagsbyar. Två i Färjestaden och två i Mörbylånga.

– Vi har upptäckt att det är ett koncept som fungerar bra. Ofta består småföretagen av en eller några människor och genom företagsbyar får de kompisar att gå och fika med till exempel. Arbetskompisar är en viktig del, säger Tage Selander.

LÄGE OCH LOKALER

Lasse Svensson ringde Gun Karlesand och Tage Selander i början av året. Efter att ha drivit sitt företag Tidtryck i Oskarshamn under 29 år, ville han flytta till Öland.

– När jag ringde fick jag komma hit och titta och fastnade för lokalerna och läget, säger Lasse Svensson.

Han flyttade in i maj och ser det som positivt att många företag befinner sig på samma ställe.

– Det är ju ingen nackdel direkt. Förhoppningsvis kan man knyta nya kontakter, säger Lasse Svensson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.