Annons
Nyheter

Föreningar manar på kommunen om konstgräsplan

Nyheter • Publicerad 7 april 2009

Fyra fotbollsföreningar går nu ihop för att mana fram en konstgräsplan i Mörbylånga kommun. Föreningarna visar på kostnader för en eventuell konstgräsplan. De yrkar också att kommunen ska agera huvudman och beakta konstgräsplanen i kommande budget.

Det är ordförandena i Färjestadens GoIF, Glömminge IF, Stenåsa/Sandby/Gårdby IF och Runsten/Möckleby som lämnat in ett fyrsidigt dokument till kultur- och fritidsnämnden.

Annons

– Vi vill tillsammans med kommunen starta ett projekt som utmynnar i att vi får en konstgräsplan inom kommunen, säger ordförandena.

I två att-satser yrkar ordförandena bland annat att kommunen ska agera huvudman för att konstgräsplanen iordningställs senast år 2010.

Ordförandena föreslår att konstgräsplanen ska placeras på en yta i direkt anslutning till Tallhöjdens IP, där en stenmjölsplan ligger idag. I en sammanställning har föreningarna räknat ut att konstgräsplanen kommer att kosta drygt 3,6 miljoner kronor. Då ingår bland annat konstgräsyta och markentreprenad.

Föreningarna beräknar att deras egna insatser kan uppgå till 600 000 kronor. De har redan beviljats 200 000 kronor i bidrag från Smålandsidrotten och har ytterligare två bidragsansökningar inne hos andra organisationer.

Ordförandena anser att Öland idag är ”en vit fläck på konstgräskartan”:

– Vi har inga argument kvar när vi ska förklara för våra ungdomar varför han eller hon inte får träna fotboll under vinterhalvåret.

Med en konstgräsplan menar ordförandena att klubbarna bland annat skulle kunna erbjuda barn och ungdomar att tillsammans med sina familjer kunna idrotta och leka med boll utomhus året runt. Vidare skulle de kunna erbjuda en central och bra yta för att dagligen kunna bedriva utvecklande skolidrott och utveckla fysisk aktivitet för funktionshindrade.

– Vi räknar med att totalt antal medlemmar som kommer att utnyttja konstgräsplanen är 1 500 stycken, då inkluderar detta även skolans del som utnyttjande dagtid. Utöver dessa har kommunens föreningar cirka 350 seniorspelare.

Föreningarnas yrkanden:

• Att en konstgräsplan iordningställs på nuvarande stenmjölsplan vid Tallhöjden i Färjestaden senaste 2010, där kommunen är huvudman och att man beaktar detta i kommande budgetarbete.

• Att kommunen startar en projektorganisation så att föreningarna kan bidra med egen insats och att medel som kommit föreningarna till del genom fonder och stiftelser kan användas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons