Nyheter

Förening vädjar om Prästhag

Nyheter • Publicerad 23 mars 2009

Den tänkta villabebyggelsen i Prästhag i Köpingsvik följs med oro av Köping-Egby Hembygdsförening.

Unik kulturnaturmiljö riskerar att förstöras varnar föreningen.

Förra året köpte exploatören Gert-Ove Pettersson mark av kommunen i Prästhagsområdet i Köpingsvik för att nu sälja ut bit för bit som villatomter. 34 tomter finns att bebygga där flera redan har hittat nya ägare.

Efterfrågan till trots - den kommande bebyggelsen gillas inte av alla.

Några som hissar varningsflagg är Köping- Egby Hembygdsförening.

Vid föreningens årsmöte dem 15 mars uppkom farhågor:

– Att Präststigen från före detta Köpings prästgård till Köpings kyrka kan försvinna, att Hästryggen, Kristkällan, Björkhorvan/Klockängen och lövängarna kommer att påverkas, skriver föreningen till miljö- och byggnadsförvaltningen och vädjar till kommunen.

– Köping-Egby Hembygdsförening vädjar härmed till Borgholms kommun, miljö- och byggnadsförvaltningen, att följa upp exploateringen av detta område så att dessa lokala kulturminnen och att delar av denna för bygden unika kulturmiljö förstörs eller försvinner, skriver föreningens ordförande Lars-Olof Ödell.

Enligt kommunen är oron obefogad.

– Nästan alla tomter ligger ute på den så kallade sandåkern så bebyggelsen påverkar inte det föreningen vädjar om.

– Sedan kan man väl tycka att de är lite sent ute, planen för området fastställdes av länsstyrelsen 1981, säger Thomas Johnsson på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.