Annons
Nyheter

Förening tar över prästgård

Nyheter • Publicerad 22 april 2009

Nu är det klart: Föreningen Gärdslösa Prästgård har köpt Gärdslösa prästgård av Norra Ölands Kyrkliga Samfällighet.

– Det här ska inte bara bli ett museum, det ska vara en levande del i socknen, säger Lillebill Grähs, ordförande i föreningen.

Annons

På onsdagen presenterade Lillebill köpet tillsammans med föreningens kassör Gay-Olof Alfredsson och Mona Oscarsson, ordförande i kyrkofullmäktige i Norra Ölands Kyrkliga Samfällighet (NÖKS).

NÖKS bestämde sig för att sälja prästgården förra året, eftersom man inte längre hade någon verksamhet i den eller nytta av den som prästbostad.

– Vi har inte råd att ha prästgårdarna kvar, vi kan inte ha lokaler som vi inte behöver, säger Mona Oscarsson.

Föreningen Gärdslösa Prästgård har fått köpa för taxeringsvärdet, 1,5 miljon kronor.

– NÖKS har varit mycket tillmötesgående, konstaterar Lillebill Grähs.

Köpesumman har man lånat till. Redan idag har man fått donationer på närmare 200 000 kronor och man hoppas nu när affären är i hamn att fler vill bli medlemmar (idag är man 69 medlemmar) och att fler vill ge gåvor, stora som små.

I prästgården föddes Erik Johan Stagnelius 1793. Han räknas till en av de största svenska skalderna genom alla tider och hans barn- och ungdom i Gärdslösa – familjen flyttade till Kalmar 1810 då pappan tillträdde tjänsten som biskop – satte starka spår i hans författarskap.

Stagnelius dog ung, redan 1829, inte ens 30 år gammal, men hann skapa mycket. Förutom dikter skrev han också dramatik, bland annat ”Riddartornet” som sattes upp på Dramaten härom året.

I prästgårdens trädgård finns en minnessten över skalden.

Prästgården ska framöver bli ett kulturarvscentrum. Ett Stagneliusrum ska skapas. Här ska ges tillfälle för par som vill viga sig i rummet. Vidare utställningar om präster som verkat i prästgården och på Öland i övrigt. Här ska ges möjligheter för författare att bo gratis under en inspirerande vecka mot att de föreläser om sitt författarskap. Under skördefesten ska det satsas på Ölandsbokens dag och även i sommar blir det arrangemang med böcker om och kring Öland i fokus.

Annons

Man ska bereda plats för bed and breakfast, kallat ”Bo på prästgård”.

Formellt tar föreningen över prästgården den 1 juni. Men redan den 2 maj är det öppet hus, då man hoppas att nyfikna ska ta med sig varsin stol, som man sedan kan använda vid framtida föreläsningar i prästgården.

För historia, det finns i prästgården.

Men det finns inga möbler...

– Vi ser gärna att folk vill skänka möbler, gärna Karl Johans-möbler från 1800-talet, säger Lillebill, som drömmer om en prästgård med tidsenliga möbler.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons