Annons
Nyheter

Föreläggande mot lantbrukare

Nyheter • Publicerad 17 april 2012

NORRA ÖLAND

Lantbruket på norra Öland anmäldes, bland gjordes det gällande att kalvar inte separerades och att kvigor blivit betäckta i för tidig ålder.

Annons

Nu föreläggs lantbrukaren enligt djurskyddslagen.

Länsstyrelsens kontroll på plats under 2011 visade att ingen separering av kalvar gjorts och lantbrukaren informerades muntligen och skriftligen om att kvigkalvar mellan 5 – 13 månader gamla ”bör hållas på ett sådant sätt att risk för betäckning minimeras”.

För drygt en månad sedan gjorde länsstyrelsen ett uppföljande besök varefter lantbrukaren besökte länsstyrelsen där han bland annat lämnade ett yttrande över varför han inte ansåg separering av djurgruppen som nödvändig.

Länsstyrelsen vidhåller dock sin uppfattning och förelägger lantbrukaren att omgående och fortsättningsvis se till att den påtalade bristen åtgärdas.

– Detta för att säkerställa att en god djurskötsel och djuromsorg uppnås enligt gällande lagstiftning. Det är också väsentligt för att förhindra det lidande det innebär för kvigor som inte är fullvuxna att drabbas av förlossningssvårigheter i samband med kalvning, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons