Annons
Nyheter

Fördubblad yta för naturreservat

Nyheter • Publicerad 5 april 2009

Länsstyrelsen vill utöka naturreservatet Vickleby ädellövskog.

Syftet är att bevara skogens värdefulla livsmiljö. Det ska dock inte ske några inskränkningar av det friluftsliv som grundar sig på allemansrätten.

Annons

Grannreservatet Beijershamn ska utökas med 136,1 hektar. Nu har turen kommit till Vickleby ädellövskog. Länsstyrelsen vill fördubbla naturreservatets yta, från 46,5 hektar till 93,3 hektar. Detta eftersom ”områdets värde kan påverkas negativt av avverkning och andra skogliga åtgärder, dikning, vattenreglering/.../samt av olika exploateringsföretag”.

Naturreservatet består av artrika bland- och ädellövskogar. Det ligger norr om Stora frö, väster om landsvägen mellan Mörbylånga och Färjestaden. Enligt länsstyrelsen utgör reservatsområdet en rest av en mer sammanhängande ädellövskog som sträckte sig längs kusten från Borgholm till Degerhamn.

Vickleby ädellövskog domineras av ek och ask, men här finns även alm, lind och lönn. Förutom att de olika trädarterna trivs här, är området också en plats där fåglar gärna bosätter sig. En inventering som gjordes 1990 visade att 41 arter levde i områdets 531 olika revir.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons