Annons
Nyheter

Föräldrar oroliga för lärares behörighet

Nyheter • Publicerad 13 november 2013

En förälder har anmält Färjestadens skola till Skolinspektionen, då hon är orolig för behörigheten hos sin dotters lärare.

Med kort framförhållning fick föräldrarna veta att ett lärarbyte skulle ske. Protester mot detta bemöttes av en otrevlig rektor.

Annons

Tisdag kväll den 5 november nåddes föräldrarna i årskurs fem av meddelandet att ett lärarbyte skulle ske redan måndag den 11 november. Den nuvarande läraren hade fått nytt jobb, och skulle sluta med kort varsel.

I anmälan till Skolinspektionen önskar föräldern att myndigheten kontrollerar behörigheten hos lärarna i den aktuella årskursen, efter lärarbytet. Om det skulle visa sig att behörigheten inte är tillräcklig, vill föräldern att arbetslagen omfördelas så att ”alla elever på Färjestadens skola får samma möjlighet att uppnå de nationella målen”.

Skolans rektor Ylva Gustafsson är dock inte orolig för kompetensen hos lärarna:

– Den lärare som ersatt den förra är behörig i de ämnen hon kommer att undervisa i. Alla lärare i arbetslaget är behöriga och har lärarlegitimation. Det finns någon lärare som har 30 minuter hörförståelse i veckan, utan behörighet till att undervisa i svenska. Men då läser läraren en bok tillsammans med barnen, och jag har bedömt att det går bra.

Påtryckningarna från föräldern har ändå gett resultat. Ett föräldramöte med information om behörigheten var planerat till i tisdags kväll, men ställdes in på grund av sjukdom.

– Vi ska återkomma med en ny tid, säger Ylva Gustafsson.

Föräldern som gjorde anmälan har också mailat sina synpunkter till högsta skolchefen Ann Willsund. Både i anmälan och i mailet berättar föräldern om hur hon vände sig till skolans rektor Ylva Gustafsson för att få en förklaring till det snabba lärarbytet.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons