Annons
Nyheter

Föräldraförening riktar kritik mot skollokaler

Nyheter • Publicerad 8 maj 2006

Boken och Eken på Färjestadens skola bör omedelbart dömas ut som undervisningslokaler.Det anser Färjestadens Föräldraförening i ett nytt fränt utspel mot Mörbylångas kommunledning.

Föräldraföreningen tycker inte att de akuta åtgärder som Mörbylångas kommunledning lovat sätta in för att bättra på arbetsmiljön på skolan är tillräckliga.

Annons

Den dåliga ventilationen i skolbyggnaderna Boken och Eken är något som bör leda till omedelbara konsekvenser, skriver Föräldraföreningen till kommunstyrelsens arbetsutskott och skolnämnden i Mörbylånga genom ordföranden Betsy Gottfridsson:

– Föreningssparbankens fastighet vid Storgatan, vilken nu är ute till försäljning, borde inköpas så att barnen i 2B och ”C kan använda denna lokal till undervisning och därmed slippa ut ur den miljö som innebär uppenbara hälsorisker de far illa av.

Tidsplanen för Färjestadenskolans framtid som föreningen vill att politiker arbetar efter är som följer:

1) Akuta åtgärder bom, containrar åtgärdas vårterminen 2006, samt ventilation i Boken och Eken innan höstterminens start 2006.

2) Ny låg- och mellanstadieskola höstterminen 2007.

3) Högstadium i Färjestaden 2009.

– Vårt argument är att barnen går till en skolmiljö som skapar ohälsa och inte ger förutsättningar för lärande på jämlika villkor som barnen har rätt till, enligt skolverket, skriver Betsy Gottfridsson.

Nu anmäler föreningen Färjestadens skola till arbetsmiljöverket. Som underlag används tidigare inspektioner som gjorts på skolan. I ett skyddsrondsprotokoll från 2002 döms klassrumsbelysningen i Boken, Linden och Eken ut.

2006 är belysningen fortfarande inte utbytt.

– Föräldraföreningen kräver att skolnämnden agerar genast vad gäller belysningen.

Annons

Det är föräldraföreningens önskan att arbetsmiljöverket granskar faktisk hälsopåverkan på barnen i framför allt Boken och Eken.

Föreningens förhoppning är också att arbetsmiljöverket kan utbilda politikerna i Mörbylånga kommun om deras ansvar för arbetsmiljön på skolan.

– Föräldraföreningen har vid tre tillfällen träffat och diskuterat med kommunens ledande politiker om arbetsmiljön på Färjestadens skola. Vid samtliga dessa tillfällen ställer sig förvånade politiker frågan hur kan det ha blivit såhär?, beskriver Betsy Gottfridsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons