Nyheter

För snabbt i Gårdby

Nyheter • Publicerad 19 november 2006

Stora böter på liten tid.– Det verkar vara en vana att inte sakta in vid skolan, konstaterar polisman Thomas Lönnqvist efter att ha bötfällt sex bilister utanför skolan i Gårdby, varav två miste körkortet.

Kraftigt höjda böter och intensivare polisövervakning verkar inte avskräcka alla bilister från att tygla gasfoten.

– I Gårdby var det mer än varannan bil som körde för fort, det verkar vara en vana att inte sakta in vid skolan, säger Thomas Lönnqvist, polisen på Öland.

De sex fortkörare polisen stoppade fick samtliga dryga böter. Dessutom miste två körkortet.

– De två, en yrkeschaufför och en från orten, höll drygt 60 och det är bara 30.

Efter klagomål från invånarna i Algutsrum genomfördes en hastighetskontroll även där.

– Det är 30 utanför förskolan och det var där vi stod.

På en kvart hade polispatrullen stoppat fyra fortkörare. Samtliga fick betala ett högt pris för den alltför snabba framfarten.

– Hastigheten låg i snitt i underkant av 50 och det innebär böter på 3 600 kronor. Det är dyrt att köra för fort, men det verkar folk acceptera. Det är inte alls så mycket gråt och tandagnisslan som man kunde tro, utan mer en suck och ”jaha”, konstaterar polisman Lönnqvist.

Även Gärdslösa skola hade besök av polisen i veckan.

– Medan min kollega lärde eleverna lag och rätt stod jag utanför med lasern och det blev faktiskt fyra fortkörare även där, säger polisman Bo Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.