Annons
Nyheter

För få fortkörare rapporteras

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2007

KALMAR LÄN

Polisen i Kalmar län är bland de sämsta i landet på att rapportera hastighetsöverträdelser mellan sex och tio kilometer i timmen. Det visar en ny rapport från Vägtrafikinspektionen.

Annons

– Ett mynt har ofta två sidor. De här mätningarna gjordes under vår mest ansträngda tidsperiod, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef vid polismyndigheten i Kalmar län.

EN NY STRATEGI

I april 2006 beslutade Rikspolisstyrelsen att sänka rapporteringsgränsen vid hastighetsbegränsningar. Oavsett mätningsmetod ska polisen numera rapportera överträdelser från sex kilometer i timmen och uppåt. I och med denna nya strategi har Vägtrafikinspektionen, VTI, låtit göra mätningar från maj till augusti under 2006 och 2007.

Den senaste rapporten visar att myndigheterna i Stockholm, Västra Götaland och Kalmar län är sämst på att följa rapporteringsgränsen och därmed förbises många förare som kör upp till tio kilometer för fort.

FRAMKOMLIGHET

Men Sven-Erik Karlsson är besviken på att sådana mätningar görs utan bakgrund:

– Vägtrafikinspektionen borde ha haft förklaringar i texten. Vi är en liten polisorganisation som måste samla resurserna till akut utryckning och utredningsverksamhet.

Han menar också att när det gäller sommarens trafiksäkerhetsverksamhet så prioriteras framkomlighet på vägarna 136, E 22 samt på Ölandsbron.

– Man må kritisera att vi tagit för få som kört mellan sex och tio kilometer för fort. Men står sju bilar i en kö och tre kör sju kilometer över tillåten hastighet så är det viktigare att ta de fyra som kör 30 kilometer för fort, säger Sven-Erik Karlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons