Annons
Nyheter

Folkpartiet vill ha röntgen tillbaka till Borgholm

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2006

ÖLAND

Folkpartiet Liberalerna vill jobba för en fullgod vård även längst uppe på norra Öland, säger partiets andranamn Mats Axelsson från Borgholm.

Annons

– Landstinget har en mobil doktor som utgår från Kalmar. Varför inte ha en mobil röntgen i placerad i Borgholm? frågar sig Folkpartiets ölandskandidater Mats Axelsson och Ingemo Nilsson.

2001 försvann röntgen från Borgholm, vilket innebär att man i dag tvingas åka över bron för att få kroppen genomlyst. Med en ”mobil” röntgen skulle det bli möjligt att skicka bilderna digitalt till en röntgenläkare i Kalmar, förklarar Ingemo Nilsson, Färjestaden, förstanamn på Folkpartiets öländska landstingslista.

Hon har redan hunnit sitta som ordinarie i landstingsfullmäktige under en halv mandatperiod och är stolt över vad partiet och dess samarbetspartners uträttat. Men fortfarande finns det mycket som kan bli bättre, tycker Ingemo, som främst vill verka för en mer jämställd vård.

– Forskningen visar att kvinnor får sämre bemötande och billigare mediciner, säger hon, och påpekar att dagens mediciner främst är utprovade på unga friska män.

FAMILJECENTRALER

Mats Axelsson ser som sin hjärtefråga att förbättra barn och ungdomars hälsa, inte minst för att bekämpa fettman och den psykiska ohälsan, och han lyfter fram familjecentralernas betydelse.

– Folkpartiet har drivit den här frågan länge och nu är det på tiden att den blir sjösatt.

Husläkarsystemet är ytterligare ett viktigt område, tycker Ingemo Nilsson.

– Man ska ha rätt att lista sig för en läkare man har förtroende för.

Kalmarbon Lars Hamrin, vice ordförande i landstingsstyrelsen, anser att det nu finns ekonomiska förutsättningar att genomföra en mängd förbättringar. Han vill sätta fokus på länets äldre.

Annons

– Landets äldsta befolkning finns i Kalmar län och i Borgholms kommun, därför vill vi att forskningen kring äldre skall förläggas hit till länet.

Han säger sig även arbeta aktivt för en vaccinfabrik till Kalmar samt välkomnar ett vårdavtal mellan landstinget och Östersjökliniken i Algutsrum, vars plastikkirurgi för närvarande är under uppbyggnad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons