Annons
Nyheter

Folkfest när Näktergalen invigdes

Nyheter • Publicerad 13 juni 2011

RYD/RÖNNERUM

Näktergalen breder ut sig på Öland. Förutom den skönsjungande Luscinia Luscinia, Ölands landskapsdjur, finns ett apotek och en förskola på ön med det namnet. Till dessa sällar sig nu vindkraftverket Näktergalen, nummer två i raden mellan Ryd och Rönnerum.

Annons

Namnet tilldelades vindkraftverket av riksdagsmannen Anders Åkesson (C) vid en högtidlighet i lördags. ”Högtidlighet” är kanske inte det lämpligaste uttrycket, ty det var snarare en folkfest med 150-talet besökare, allsidigt sammansatt av inbjudna honoratiores, intressenter och nyfikna.

Inbjudare var bolaget Ryd-Rönnerum Vind AB, hälftenägare av Näktergalen – den andra hälften ägs av några som beskrevs som ”markägare”, troligen att uppfatta i vid bemärkelse.

– Det här är det första vindkraftverket jag är med om att döpa, bekände Anders Åkesson. Men som riksdagsman är jag med och fattar förhoppningsvis kloka beslut i energifrågorna, och det känns utomordentligt tillfredsställande att vara på plats när våra beslut omsätts i handling.

Anders Åkesson erinrade om att ölänningarna alltid utnyttjat vinden för sin utkomst – att slipa sten och mala mjöl är två områden av historisk betydelse. Och 2020 skall halva energibehovet i Sverige täckas av förnybar energi, siffran 5 000 vindkraftverk nämns i det sammanhanget, en fyrdubbling av dagens bestånd.

BYGGHERREN LOTTLÖS

Per Witalisson är vice VD för byggherren Eolus Vind och höll även han ett kort anförande och bollade – vilket för övrigt alla talare gjorde – med imponerande siffror över vindkraftsutbyggnaden och dess betydelse.

– Eolus har byggt 35 vindkraftverk med början i Degerhamn för 20 år sedan. Inte minst här i Ryd-Rönnerum har vi kunnat glädja oss åt ett fantastiskt lokalt engagemang och det är roligt att så många ölänningar kan bli delägare i ett vindkraftverk och vara med och ta ansvar för att ersätta nedsmutsande energi med förnybar. Och efter 20-30 år när vindkraftverken tjänat ut kan man alltid ta bort dem och återställa platsen som om de aldrig funnits där, sade han.

Det stora lokala engagemanget har gjort att byggherren mot planerna inte behållit några andelar i de fem verken i Ryd-Rönnerum, sade Per Witalisson till vår tidning. Ett ägs av Bjäre Kraft i Skåne, ett av Borgholm Energi (det nordligaste) och två av privatpersoner från Malmö respektive Göteborg.

– Vi börjar nu bygga fem verk i Räpplinge och två verk till i Istad – tyvärr blir det en lucka mellan de fem tidigare och de två nya på grund av de arkeologiska lämningarna, sade han.

UNIK

Annons

Stig Bertilsson, ordförande för Borgholm Energi (BEAB), sade sig ha eller ha haft ett finger med i alla vindkraftsanläggningar som byggts på Öland hittills.

– Borgholm Energi var tidigt ute med att köpa in sig i vindkraften, sade han, och vi har använt överskotten till att bland annat bygga ett gymnasium och ett industrihotell i Borgholm. De 12 gWh som BEAB årligen producerar räcker till ström för all den kommunala verksamheten i Borgholm.

– Och så är det litet unikt att vi här har ett projekt som går över kommungränsen, sade han som avslutning.

SOLIDARISK AVKASTNING

Ordföranden för det lokala engagemanget, nämligen för bolaget Ryd-Rönnerum Vind AB, Lars Bergquist, presenterade styrelsen, två från Ryd, två från Rönnerum och en från Högsrum. Han kunde också meddela att det finns ett fåtal aktier kvar för intresserade – 5000 kostar en insats, som då utgörs av en aktie om 1000 kr och ett lån på 4000 kronor.

- Och vad avkastningen beträffar så har vi alla som är ägare till de fem verken gått samman och fördelar nettot jämnt över alla verken. Om ett verk står stilla en stund, så drabbar det inte en enskild utan vi bär det bortfallet gemensamt, sade han.

Verken är identiska med dem som står i Istad i Alböke och har en effekt på vardera 2 mW och en tornhöjd på 80 meter, med drygt 40 meter ytterligare upp till en vingspets när den står som högst.

SAMMANBINDANDE KRAFT

En konkret gränsöverskridande spinn-off-effekt har projektet haft. Vi talade med Sabine och Göran Backrot, den senare i det civila ordförande för kommunfullmäktige i Mörbylånga.

– Numera finns det en väg mellan Ryd och Rönnerum. Det är en fin väg att promenera på, och den har bundit ihop våra byar på ett sätt som inte fanns i föreställningsvärlden tidigare.

Annons

Vindkraften splittrar alltså inte, den binder samman.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons