Annons
Nyheter

Foderfrakt upprör lantbrukare

Nyheter • Publicerad 10 november 2007

KALMAR/ÖLAND

Kalmar Lantmän får producera högst 220 000 ton foder per år. Den mängden kommer att överstigas, men företaget har inte begärt prövning för mer produktion. Nu måste fodret fraktas från Norrköping, vilket gör länets lantbrukare upprörda.

Annons

Fodertillverkning är en miljöfarlig verksamhet. Enligt miljöbalken krävs tillstånd för produktionen och det har Kalmar Lantmän. Men nu är den tillåtna gränsen på väg att nås, och en överträdelse kan innebära åtal. Det går att söka dispens hos Länsstyrelsen, men det har inte Kalmar Lantmän gjort. Istället väljer företaget att upphöra med sin produktion under årets sista veckor.

– Med den takt vi håller nu, räknar vi med att överskrida gränsen under december månad. Men det är inte så lätt att få någon att ställa upp på att köra foder i juletid så därför köper vi hem det redan nu, säger Kalmar Lantmäns produktionschef Rejne Erixon.

Kostnaden för att hämta fodret i Norrköping, beräknas bli 1-2 miljoner kronor. Något som slås ut på samtliga kunder, eftersom Kalmar Lantmän är en ekonomisk förening.

BÖNDERNA FÅR BETALA

Ölänningen Bernt Andersson är en av dem som reagerat på att fodret måste fraktas drygt 24 mil:

– Länsstyrelsens beslut innebär dels att koldioxidutsläppen ökar och dels att det blir en fördyring för lantbruken när de tvingas frakta fodret längre, säger Bernt Andersson, som tidigare arbetat på Kalmar Lantmän.

Lena Nilsson är funktionschef på Länsstyrelsens miljöenhet. Hon menar att företaget har ett eget ansvar.

– Vi har inte beslutat att de ska sluta producera, det har de gjort själva. Även om det kan vara svårt att förutse, måste företaget hålla koll på sin produktion. Om de sett detta i tid hade de kunnat begära en prövning om att få gränsen höjd, och då kanske vi kunnat ordna det, säger hon.

TILLVERKAS MER FODER

Kalmar Lantmäns vd Claes-Göran Nilsson menar att det varit svårt att förutse produktionsmängden:

Annons

– Det har hänt saker i år som vi inte kunde veta förra året. Spannmålspriset har skjutit i höjden och det tillverkas mer och mer torrfoder. Något som är väldigt positivt. Men Kalmar Lantmäns styrelse har beslutat att inte gå över gränsen, eftersom böteskostnaderna blir väldigt stora då.

Inför nästa år har företaget planer på att söka tillstånd för en högre produktionsgräns.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons