Annons
Nyheter

Flytt ger möjligheter: Öppning för bygge i Mörbylånga hamn

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Paradoxalt nog har Systembolagets flytt från Mörbylånga öppnat möjligheterna för en nystart för orten. Kommunledningen har beslutat att förvärva Systembolagets lokaler – och Lantmännen vill gärna flytta in där. Och med ens finns det 5 000 kvadratmeter hamntomt att bygga på.

Annons

Hamnen i Mörbylånga är i bedrövligt skick. Södra kajen håller på att undermineras och delar av kajen har därför spärrats av för trafik. På den västra piren, också den spärrad för trafik, står en rostig kran som klarar max två ton. Inte mycket med tanke på de båtar som fritidsflottan idag består av.

Tekniska förvaltningen har låtit göra en hamnutredning och om politikerna följer rekommendationerna i denna utredning hamnar reparationskostnaderna på cirka två miljoner kronor. I paketet ingår då bland annat en ny lyftkran som sak kunna klara av sex ton och som är tänkt att placeras på den östra kajen. En möjlig besparing för politikerna i det sammanhanget är att man i stället för inköp av en ny kran flyttar på den gamla. En ny kran kostar cirka 600 000 kronor. Flyttar man den gamla kommer man undan med 240 000 kronor.

KVALIFICERAD GISSNING

Men det stora lyftet för hamnen lär nog inte kretsa kring om det kommer en ny kran eller inte. Mörbylångaborna, har precis som övriga ölänningar och tillresta gäster, kunna konstatera den utveckling dom Färjestadens hamn genomgått under senare år. Varför skulle inte något liknande kunna ske i Mörbylånga? Det vill säga en exploatering med bostäder i hamnen och därmed följande inflyttning till orten. Det har varit trögt i porthålet, men nu verkar det plötsligt som om saker och ting börjar röra på sig.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att förvärva systembolagets lokaler i Mörbylånga, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson under en paus i sammanträdet när Ölandsbladet får kontakt med honom.

– Och Lantmännen vill gärna flytta till systembolagets gamla lokaler. Resten kan man väl gissa sig fram till.

Den kvalificerade – och väl underbyggda – gissningen är att när lantmännen flyttar får kommunen plötsligt 5 000 kvadratmeter att bygga på i hamnen.

– Jo, om allt faller på plats så kan det bli så.

PLANERAT FÖR JÄRNVÄG

Det som ska falla på plats är att lantmännen verkligen realiserar sina flyttambitioner, vilket är högst troligt. En planändring krävs dock också.

Annons

– Idag är området planerat för ”järnvägsändamål”. Och jag tror knappast att det blir tal om att bygga någon järnväg i framtiden.

Kommunledningen har också begärt en skyndsam planändring av det aktuella området till bostadsändamål.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons