Annons
Nyheter

Flugor får man räkna med på landet

Nyheter • Publicerad 27 juni 2008

Att ett häststall överför lukt och flugor till grannen är inte tillräckligt för att häva ett bygglov. Det har länsrätten i Kalmar län beslutat. Därmed har ägarna till Kollberggården fått rätt, även om de nu flyttat till nya lokaler.

Kollberggården bedriver verksamhet med islandshästar. Numera har all verksamhet flyttats till Kleva, men när den fortfarande låg i Törnbotten byggde ägarna om ett garage till stall med två boxplatser. Detta fick de två närmaste grannarna att reagera. De ville att bygglovet skulle hävas, eftersom hästarna nästan travade in i den enes trädgård. Vidare angav grannarna att en övervägande sydostlig vind innebar att lukt och flugor kom åt deras håll.

Ägarna till Kollberggården menat att flugor förekommer i hela byn, eftersom där finns flera stall och bondgårdar. Detta har både miljö- och byggnadsnämnden, länsstyrelsen och numera länsrätten hållit med om. ”Ärendet har en stor principiell betydelse eftersom de rådande förutsättningarna är mycket vanliga på Öland”, skriver länsrätten. Samtliga inblandade fastigheter ligger i en jordbruksbygd, och angränsar till hagar och åkermark. Att uppföra en stallbyggnad i en sådan radby, kan inte medföra betydande olägenheter för omgivningen, menar länsrätten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons