Nyheter

Flest skilsmässor i Borgholm, minst i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 3 augusti 2012

Mycket nöd i Borgholm och mest lust i Mörbylånga?

Enligt statistiken så skiljer sig de boende i den norra kommunen i mycket större utsträckning än folket från söder.

De senaste tio åren har skilsmässofrekvensen ökat betänkligt i Borgholms kommun, med tre procent. Samtidigt som den stått praktiskt taget stilla i Mörbylånga. Numera är det ingen annan kommun i Kalmar län som har lika hög andel skilda som i Borgholm. Alltmedan Mörbylånga fortsätter vara den kommun där minst folk bryter sina äktenskap.

– Jag gissar att det har med inflyttning från storstadsregionerna att göra. Folk från Stockholm har flyttat till Borgholm i större utsträckning och de tar med sig en annan attityd, menar Eva Redin på familjerådgivningen i Kalmar, som även ansvarar för Ölandskommunerna.

– Generellt skiljer sig folk i storstäderna mer, medan traditionen att inte bryta ett äktenskap lever kvar hårt på småorter och landsbygd.

Och denna teori har uppbackning i statistiken. Skillnaden mellan Ölandskommunerna var förra året så stor som sex procent. Men trots Borgholms dystra siffror så ser det än värre ut i riket som helhet – med en andel på 22 procent som är skilda

– Det är mycket möjligt att det inte främst är de genuina ölänningarna som skiljer sig åt. Statistiken är inte helt lätt att tolka.

Något som definitivt har ökat är åtminstone antalet par som söker hjälp på familjerådgivningen. De senaste åren har ungefär dubbelt så många från Mörbylånga och Borgholm gått i terapi för att rädda eller stärka äktenskapet.

– Skamkänslan är lika påtaglig längre utan folk vågar prata om sitt förhållande på ett annat sätt, säger Eva Redin. Hennes intryck är dock att ju längre ut från storstan, desto mer traditionelt och desto mindre folk som söker hjälp.

Men samtidigt framstår det enligt statistiken att det är de mindre kommunerna långt från stan som har minst andel skilda. Vad beror det på?

– En faktor kan vara att traditionen är så stark att du stannar kvar i ett äktenskap trots att det inte fungerar på ett bra sätt, eftersom det inte anses okej med skilsmässa, säger Redin. Hon syftar till exempel äktenskap med traditionella könsroller och förhållande där kvinnan inte är självständig.

– Då finns det så klart en risk att ett par inte bryter upp trots att äktenskapet fungerar dåligt. Folk stannar kvar i för mycket nöd helt enkelt.

Men att vi generellt tar lättare på äktenskapet nu än tidigare, det stämmer inte enligt Eva Redin.

– Jag tror att det är en mediebild som målats upp. Det är en jättesorg att bryta upp, känna skam och rannsaka sig själv.

Och statistiken talar faktiskt sitt tydliga språk. sett över hela riket har andelen skilda bara ökat 0,2 procent på tio år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.