Nyheter

Flest bostadsinbrott på hösten

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

ÖLAND

På topplistan över vilka månader det sker flest inbrott ligger november på första plats, tätt följd av oktober och december. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Jag vågar inte säga varför det ser ut så, troligtvis för att de som är sysselsatta med det här är ute då, säger Thomas Lönnqvist, teamchef för polisen på Öland.

Under 2011 anmäldes 10 inbrott i Mörbylånga, varav sex skedde i fritidshus. I Borgholm anmäldes 25 inbrott och av dessa hade 15 skett i fritidshus. Det är en liten ökning jämfört med 2010 då det anmäldes totalt 27 inbrott på Öland.

Enligt Thomas Lönnqvist begås inbrotten ofta av personer som utför seriebrottslighet.

– De bor sällan här. Sedan kan brottsligheten öka under vissa säsongsdelar, då pratar man om utländska ligor och när de kommer utsätts många hus för inbrott.

De flesta öländska inbrotten sker i fritidshus, som statistiken ovan visar.

– Vanligtvis kan man se ett mönster i de områden som gärningsmännen har valt.

Men att få tag på gärningsmännen är ingen lätt uppgift för polisen.

– Uppklarningsprocenten på sådana här brott är löjligt låg. Det handlar om enorma ytor och mörka vägar, då krävs det att en granne är uppmärksam. Visst stannar vi bilar som är fulla av grejer men då måste vi snabbt bevisa var sakerna kommer ifrån, annars går personerna fria.

ÖVER TILL FASTLANDET

Thomas Lönnqvists uppfattning är dock att det sker få inbrott på Öland, något som också bevisas i Brå:s statistik. Förra årets 35 inbrott utgör bara drygt fyra procent av samtliga inbrott som anmäldes i Kalmar län.

– Jag är naturligtvis glad över att vi har så få inbrott men jag tycker också att det är lite konstigt när man jämför med Nybro, Emmaboda och Kalmar som lider av mängder med inbrott, säger Thomas Lönnqvist.

• Öland kanske är för avlägset?

– Det kan vara så, och att det är fler som har koll på ett litet ställe. Men jag tror inte att den tysta grannsamverkan är mer lyckad här än någon annanstans. Jag tror det handlar om att den typen som utför dessa brott inte bosätter sig här.

• Hur jobbar polisen för att få ner antalet inbrott?

– Mina poliser är jätteduktiga och Kalmarpoliserna stöttar oss så gott de kan. Ett resultat av det är till exempel för några veckor sedan när ett inbrottslarm gick, iakttagelser gjordes och poliser kunde gripa de här tjuvarna. Det är ett typiskt tecken på hur bra det kan gå när det funkar.

Enligt Thomas Lönnqvist är det viktigt att poliserna är på allt som luktar narkotika, stölder och inbrott.

– Många som begår ett brott begår också andra. Om vi rapporterar in allt från ringa narkotikabrott så blir det till slut obekvämt för dessa personer att bo kvar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.