Nyheter

Fler råttor än vanligt på Öland

Nyheter • Publicerad 18 januari 2008

ÖLAND

Enligt den kinesiska almanackan är 2008 råttans år. Det stämmer bokstavligt talat på Öland.

– I boendemiljö är det fler råttor än det brukar vara, säger Curt-Olof Dahl, distriktschef på Anticimex i Kalmar och på Öland.

Före jul hade boende på Öland och i Kalmar som mest problem med Brunråttor. Men de finns kvar fortfarande och på Öland förekommer även ett stort antal möss av olika arter.

SPÅR

Varför det är ovanligt många i år kan Curt-Olof Dahl dock inte säga.

– Det är en livscykel, vissa år är det mer och andra mindre.

Framför allt återfinns råttorna i avloppssystem, men på landsbygden är de oftast bofasta.

– Gnagspår och avföring är första tecknen på att råttor är i närheten, säger Curt-Olof Dahl och menar att de stora problemen med djuren är att de luktar illa, är smittbärare samt gnager och förstör.

– Och de är skyldiga till x antal bränder. Råttor älskar elledningar.

GIFT

Den bästa bekämpningen mot skadedjuren är att placera ut bur eller gift, där det senare enligt Curt-Olof Dahl är överlägset effektivt.

– Råttgiftet är ett antikoagulerande medel (se fotnot nedan) som finns antingen i någon ätbar produkt eller block. Råttorna går på det och äter, men de måste äta det i fyra till sex dagar för att det ska ge effekt.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Antikoagulerande medel gör att gnagaren dör av inre blödningar efter ett par dagar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.