Annons
Nyheter

Fler indicier mot 49-åringen

Nyheter • Publicerad 15 februari 2007

BYXELKROK/KALMAR

Indiciekedjan mot den åtalade 49-åringen i dubbelmordet växer. Ett vittnesmål slår fast att 49-åringen dagen efter tragedin i Byxelkrok berättade att dödsbranden startade halvtvå på natten, en tidsuppgift han inte kunde ha kännedom om.

Annons

Sent i polisutredningen kring dubbelmordet i Byxelkrok kunde polisens tekniker och brandfolk slå fast att den med stor sannolikhet anlagda branden haft ett snabbt förlopp med start någon gång mellan 01.30–02.00. Redan timmarna efter branden kunde den mordmisstänkte berätta samma sak.

– Han ringde mig på brandmorgonen och berättade att hans mor och Bertil brunnit inne. Jag frågade när det hade hänt och fick till svar ”halv två”, berättade en släkting till den åtalade under torsdagens vitttnesförhör i tingsrätten.

HUR VISSTE HAN?

Släktingen reagerade på tidsuppgiften, detta då tv och tidningar endast hade en tidsangivelse i rapporterna från branden: att larmet till räddningstjänsten kom 02.30. Någon annan tidpunkt nämndes inte.

– Det är först nu, när radion rapporterade från tingsrätten, som jag hört ”halv två” nämnas igen, berättade släktingen.

– Det är riktigt, teknikerna berättade i går (onsdag) att branden kunde ha startat då, bekräftade kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Frågan polisen och åklagaren ställer är: Hur kunde 49-åringen veta att branden startade halv två? 49-åringen har under flera polisförhör, och även i rätten, berättat att han vid det klockslaget befann sig i hemmet. Han ska ha suttit och sovit i tv-fåtöljen. När advokat Claes Möllersten frågade ut släktingen gick han dock inte in på detta delikata spörsmål.

EN SEN DUSCH

Samma vittne satte även frågetecken kring 49-åringens sena dusch under mordnatten. Enligt 49-åringen befann han sig i duschen när beskedet om branden kom till honom via ett telefonsamtal från mammans granne.

På kvällen efter branden besökte släktingen med sällskap 49-åringen i sitt hem. 49-åringen ska då ha ursäktat sig för att han inte hunnit duscha, han var skitig med slipdamm eftersom han arbetat.

Annons

– Men han hade inte arbetat den dagen, förklarade släktingen i rätten.

Släktingen lade dusch-detaljen på minnet och reagerade häftigt när 49-åringen berättade en helt annan sak en vecka senare. Då besökte släktingen 49-åringen ytterligare en gång, eftersom det då stod klart att det handlade om mord.

– När vi kom hade han (49-åringen) varit inne på polisförhör och han berättade att polisen tagit foto på det sår han hade fått när han halkade i duschen under mordnatten.

– Men han hade ju inte duschat!

FRUKTANSVÄRT

När släktingen med sällskap åkte därifrån var samtliga överens: ”Det här stämmer inte”.

– Det var en fruktansvärd känsla när de här tankarna kom. Jag vill fortfarande inte tro att det är så, berättade släktingen i rätten.

Inte heller dessa uppgifter gick 49-åringens advokat in på under förhöret med släktingen. Däremot förklarade 49-åringen under rättegångens första dag att släktingen missuppfattat saken.

– Jag menade min byxor, det var de som var skitiga med slipdamm.

Under de förhör åklagare Gunilla Öhlin genomfört har det också framkommit att 49-åringens mamma känt sig hotad en tid innan mordet. Hon ska även ha sagt att hon hade bekymmer med någon i sin omgivning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons