Nyheter

Fler besökare än boende

Nyheter • Publicerad 9 april 2010

ÖLAND

Påsken är en stor besökshelg för Öland och i år var inget undantag. Men boendemässigt har det inte varit någon höjdare.

– Påsken är en besökshelg, snarare än en boendehelg, säger Gustaf Öholm, vd för Ölands turist AB (ÖTAB).

Enligt honom har den långa vintern gjort att många valt att åka till varmare breddgrader under påsken. Bokningarna av boende på Öland kom igång sent i år, men med facit i hand kan ÖTAB konstatera att bokningsläget har sett ut ungefär som tidigare år.

SVÅRT SÄGA SIFFRA

Gustaf Öholm vill däremot inte ge någon siffra på antalet bokningar.

– Nej, jag tycker inte att det skulle spegla verkligheten eftersom det bara är bokningar som gjorts genom oss. De säger inget om beläggningen på de respektive boendena eftersom man kan boka direkt genom dem också, förklarar han.

De som ändå väljer att boka boende, gör det framför allt på hotell, pensionat och bed and breakfast.

– Men boendemässigt är påsken ingen höjdare. Däremot är många människor i rörelse här under helgen. Äggröran i Runsten och all typ av handel gör att många kommer hit.

Strandnära Sandbergens vandrarhem i Stora Frö kan möjligen vara ett undantag. De har haft fullt upp hela helgen, med fullbokat boende och välbesökt kafé.

– Jag tror att vårt loppis har dragit en hel del. Det är jätteroligt med så här mycket folk, en bra start på året, säger Erica Ström som driver vandrarhemmet tillsammans med sambon Mikael Andersson.

ÖVERRASKANDE

Statistik från Ölandsbron visar att 43 000 fordon, med andra ord hundratusentals personer, har åkt till Öland mellan onsdagen och påskdagen.

Och att påsken kanske ändå är en besökshelg, snarare än boendehelg, kan restaurangägaren Klaus Kernchen intyga. Det har gått långt över förväntan för hans tre verksamheter Möllstorps bistro och deli i Färjestaden, Bo Pensionat i Vickleby och restaurang Fågel Blå i Ottenby.

– Det har varit överraskande på alla håll och kanter. Vi har haft en seg och lång vinter, sen kommer solen samtidigt som påsken och så smäller det till, säger restaurangägaren Klaus Kernchen.

Han upplevde sin mest lyckade påsk hittills nere i Ottenby, med 400 matgäster under lördagen och lika många på söndagen.

– Och på fredagen hade vi premiär för Bo Pensionat i vår ägo, det gick också förvånansvärt bra med många matgäster.

VÄLBESÖKT GOLF

Påsken innebär golfpremiär för många. På Öland hade Grönhögen och Ekerum öppet hela helgen. Ekerum kan konstatera en bra öppning med 85-procentig beläggning på boendena och hundratalet gäster har varje kväll besökt restaurangen.

– Det har gått över förväntan, med tanke på hur vädret såg ut för några veckor sedan, säger driftschefen Niklas Medberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.