Annons
Nyheter

Flaggan i topp för prinsessan Estelle

Nyheter • Publicerad 24 februari 2012

BORGHOLM

Klockan 04.26 på torsdagsmorgonen fick Sverige en ny prinsessa.

Annons

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel blev föräldrar och hovet kunde meddela att ”Såväl moder som barn mår bra” i den första officiella kommunikén.

På fredagen avslöjades att prinsessan kommer döpas till Estelle Silvia Ewa Mary och är hertiginna av Östergötland.

På torsdagsmorgonen vajade flaggan på Stadshuset i Borgholm och inne i foajén fanns en lyckönskningsbok utlagd. Först att skriva sina namn var kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, fullmäktiges ordförande Jan Erici, kommunchef Christina Madeling och stadsarkitekt Leo Eriksson, tillika slottsfogde på Solliden. Leo närvarade också vid den tacksägelsegudstjänst, så kallad Te Deum, som hölls i Slottskyrkan på fredagen där övriga inbjudna gäster var den närmaste familjen, representanter för riksdag och regering samt hovets personal.

Och på den första sidan i lyckönskningsboken kan man Följande:

”Från Borgholms kommun vill vi framföra våra varmaste lyckönskningar till Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och den lilla prinsessan. Vi hoppas och tror att Kronprinsessfamiljen känner att Ni altid har en plats för frid, gemenskap och glädje här hos oss på Öland.“

Däremot sköts ingen salut för den nyfödda Borgholm.

– Nej, 42 skott från Stadshusets balkong skulle nog inte uppskattats av alla eftersom det inte fanns möjlighet att annonsera om en sådan ceremoni, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Däremot kommer prinsessan att uppvaktas på annat sätt.

– Kronprinsessparet fick varsin lind som bröllopsgåva, vilken de invigde den 13 juli förra året, och vi har diskuterat om att plantera ett träd som en symbolisk uppvaktning.

– Det blir dock ingen lind, utan ett blommande mindre träd som ska ingå i en grupp vid kyrkan. Ett alternativ är någon form av skulptur, kopplad till barn för att kunna leka på.

Annons

– Prinsessfödseln är en oerhört viktig händelse för vår kommun och jag hoppas att familjen nu får en tid för sig själva. Gärna på Öland och Solliden under våren, här kan de vara privata, säger Lisbeth Lennartsson.

VICTORIADAGEN

Intresset för sommarslottet Solliden lär väl inte minska med tanke på prinsessfödseln. Även firandet av Victorias födelsedag den 14 juli lär väl få en extra skjuts.

Kay Wiestål arrangerar Victoriadagen på Borgholms idrottsplats den 14 juli och gläds naturligtvis åt den kungliga födseln.

– Det är fantastiskt kul.

– Det är roligt att få fira någon som verkligen är värd det och vi är glada åt att kronprinsessan vill fortsätta firas här.

Kungaparet, kronprinsessan och prins Daniel har redan aviserat de ska närvara på idrottsplatsen den 14 juli. Huruvida den nyfödda prinsessan också kommer att vara på plats kan man bara spekulera i.

Några artister är inte offentliggjorda än, men Kay Wiestål säger att ”det ser bra ut” och hoppas kunna presentera delar av programmet inom kort. Den 4 juni presenteras vem som får Victoriastipendiet i år.

ROLF NILSSON

KENTH JÖNSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons