Annons
Nyheter

Flaggan i topp för Årets Ölänning

Nyheter • Publicerad 7 juni 2011

”Du gamla du fria” två gånger.

Och så ”Ölandssången” på det.

Annons

Det var patriotiskt så det förslog när Sveriges nationaldag firades i Glömminge.

Och Årets ölänning Anne Wilks knöt snyggt ihop Sverige och Öland i sitt högtidstal.

– Sista raden i ”Du gamla du fria”, där man sjunger ”jag vill leva jag, vill dö i Norden”, tänkte på det, jag vill ju göra Öland till mitt ”Döland”. Här vill jag leva, här vill jag dö.

Det var Anne Wilks första offentliga framträdande sedan hon i förra veckan offentliggjordes som Årets Ölänning. Många var gratulanterna som ville ta högtidstalaren i hand.

Arrangörerna Glömminge IF, Glömminge Hembygdsförening och Glömminge Församling, var nöjda med att ha prickat så rätt i valet av talare.

– Ja, och så vill vi alltid att våra talare ska ha anknytning till Glömminge på något sätt och det har Anne. Hennes mamma gifte sig med en Glömmingebo, berättar Erland Börjesson.

Den Lettiska Insamlingen, som Anne Wilks med sina lettiska rötter värnat för i så många år, har också sina rötter i Glömminge.

Det var 1947 i Glömminge som insamlingen startade.

Under nationaldagsfirandet bjöd också Fredrik Ekvall på trumpetspel och Ölands Allmogedansare på folkdans.

Nära 200 personer räknades in i sommarvärmen utanför Glömminge kyrka. Det var sjunde året som nationaldagen firades högtidligt i Glömminge och Erland Börjesson syntes nöjd:

– Jag tycker vi kan känna stolthet och glädje över att vi bor i ett land som Sverige.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons