Nyheter

Fladdermus sanitär olägenhet

Nyheter • Publicerad 11 juni 2010

KARLEVI

En yttest liten gynnare -vikt mellan tre (3) och åtta gram – har ställt till våldsamma problem för en fastighetsägare i Karlevi. En dvärgfladdermus kanske inte stör någon sommar - men hundratals – då blir det trubbel...

Det finns 18 påträffade arter fladdermöss i Sverige. En del är mycket ovanliga, medan dvärgfladdermusen, eller som arten är kristnad till på latin pipistrellus pygmaeus, är ganska vanligt förekommande.

Mest vanlig verkar den vara i en fastighet i Karlevi där ägaren begärt avhysning av de objudna gästerna.

Och anledningen till denna begäran är att fladdermössen, även om de är pyttesmå, blivit en sanitär olägenhet.

VARTHÄN?

Länsstyrelsen på andra sidan bron har begrundat ärendet och givit nådigt tillstånd till tvångsflytt av de bevingade kräken.

Detta tillstånd är dock omgärdat av rigorösa ’caveat’ – varningar och villkor.

Flytten av kräken får bara ske under en begränsad tid på en månad (mellan 15 augusti och 15 september) och får absolut inte påbörjas i förtid eftersom fladdermössen då får sina ungar – så att de kan bli ännu fler...

Fastighetsägaren får inte heller utföra några åtgärder på sin fastighet som stör de små gynnarnas vinterdvala – framför allt inte se till att de blir instängda.

Dessutom får fastighetsägaren på inga villkor försöka avhysa fladdermössen på eget bevåg. Nix pix. Länsstyrelsen kräver att en expert anlitas för den stora flytten.

Vart de små nattflygarna ska ta vägen sägs dock inte i länsstyrelsens dokument.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.