Annons
Nyheter

Fiskedirektör tror på Kårehamn

Nyheter • Publicerad 1 maj 2006

Lokala lösningar är medicinen mot yrkesfiskets kris.

– För att vända trenden handlar det inte om en lösning utan flera – och de ska vara lokala, anser fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

Annons

I april 2005 gick Axel Wenblad från Skanska till jobbet som generaldirektör på Fiskeriverket – ett år senare är han fortfarande resande i fiskefrågor för att skaffa sig en bild av yrkesfiskets situation.

Den bild han mött på många håll är mörk. Så ock på Öland.

– Generellt känns stämningen bland yrkesfiskarna uppgiven och jag kan förstå det. Samtidigt är jag en person som har svårt att fastna i problem, jag vill hitta lösningar och ska vi komma någon vart gäller det att hitta sådana.

– Men det finns ingen enkel lösning, i så fall hade vi hittat den.

Torskfiskets djupa kris får inte skymma möjligheterna, lyft blicken och utveckla andra delar av fisket, resonerar och manar Axel Wenblad.

Yrkesfisket på Öland står inför just detta. Ska yrkesfiskarna ta över sydostkustens enda fiskförädlingsfabrik, den i Kårehamn, eller ska fabriken stängas? I så fall med stängning redan i juni.

Tore Johnsson, fiskarbas på Öland, har sedan yrkesfiskarnas årsmöte i mars tittat på förutsättningarna för övertagande och är i dag försiktigt positiv.

– En grupp har jobbat med frågan och igår kväll (onsdag) hade vi möte med fiskarna och fick positiva reaktioner: fiskarna vill ha förädling på Öland.

– Jag ser olika lösningar, men ingen given - och det är knappt om tid.

Gruppen Tore Johnsson medverkat i har därmed fullgjort sitt uppdrag.

Annons

– Nu tar yrkesfiskarna och JO Nilsson på Högskolan över, uppdraget är överlämnat till dem.

Axel Wenblad tror på yrkesfiskarnas ambition. Fiskförädling och fiskmottagning i egen regi ligger i linje med vad han vill se av yrkesfisket.

– Under en av mina resor besökte jag fiskehamnen Bönan i Gävle där de har ett liknande projekt som går väldigt bra.

Generaldirektören öppnade även upp för finansiell hjälp.

– Fiskeriverket kan vara med och hjälpa till att putta igång en sådan här verksamhet, men målet måste vara att den ska bli självgående.

Wenblads visit på Öland innefattade besök i Kårehamn och Bläsinge hamn samt träff med representanter, politiker och tjänstemän, från båda kommunerna. Även ett möte med landshövdingen Sven Lindgren stod på schemat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons