Nyheter

Finns det en famtid i Runsten?

Nyheter • Publicerad 23 januari 2008

RUNSTEN

Runstens Intresseförening bjöd på måndagskvällen in till möte i Runården angående byns framtid. Många frågor stod på dagordningen men det var frågan om skolans vara eller icke vara som dryftades.

Runstens Intresseförening hade bjudit in politikerna Lisbeth Lennartsson (c), Eddie Forsman (m) och Sune Axelsson (s). Med fanns också bland andra Åke Nilsson (kd). Skolfrågan har under en längre tid varit under utredning och enligt de ansvariga på mötet är det ännu lång tid kvar innan man kan säga hur det ska bli i framtiden. Men ortsbefolkningens inställning gick inte att ta miste på. Försvinner skolor från östra sidan försvinner också befolkningen. Många var det som sa att de hade flyttat till Runsten med omnejd just på grund av att här finns och har funnits bra med skolor. Nu känner de sig lurade.

– Något måste göras. Elevantalet kommer att minska och vi måste omfördela resurserna. Men centerns förslag är att Runstens skola ska vara kvar. Den behöver renoveras men vi anser att den har störst potential, sa Lisbeth Lennartsson.

– Vi måste även tänka på kvalitetssäkra undervisningen. Idag har vi ekonomi för fem-sex skolor i kommunen, menade Eddie Forsman.

LEVANDE LANDSBYGD

Om fler skolor läggs ned på Öland kommer det inte att flytta in några yngre barnfamiljer i framtiden. Borgholms kommun får bidrag från staten och gymnasieförbundet per invånare och elever. Just nu ser det ut som om de bidragen i framtiden blir mindre och mindre och att kommunen istället måste betala ut mer och mer pengar i form av pensioner till äldre människor som flyttar hit på sin ålders höst. De borgliga har hela tiden sagt att de inte vill höja skatten i kommunen för då flyttar det inte in några nya människor.

– Vi har fått indikationer från sommarölänningar som har sagt att de inte tänker flytta hit permanent om vi höjer skatten, sa Eddie Forsman.

Något som de församlade åhörarna inte ville lyssna till. En god livskvalitet är avgörande för att flytta till landsbygden och då behövs tillgång till skola. Om det krävs att man höjer skatten för att skolorna ska få vara kvar så höj skatten. Diskussionen och utredningen är ännu i sin linda. Utbildningsnämnden tar upp skolfrågan i februari och sedan beslutar kommunfullmäktige i maj hur det blir. Sista ordet är absolut inte sagt. Östra sidan behöver också definitivt bättre vägar. Runstens Intresseförening har under årens lopp verkat för att byn ska få ha sin skola och lanthandel kvar. Nu tog ordförande Gun-Britt Nyborg tillorda:

– Vägverket borde har förbättrat vägarna istället för att satsa på fartkameror. Vad kan vi nu själva göra? Vi har lyckats förr. Vi får gå samman och visa samma stora entusiasm igen för att rädda vår bygd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.