Nyheter

Finanskris i Borgholm

Nyheter • Publicerad 2 mars 2011

BORGHOLM

Nödbromsen är ilagd, investeringstopp råder i Borgholm.

– För att klara likviditeten och för att bygga upp densamma är det investeringsstopp i sex månader framöver, berättar Moderaternas Eddie Forsman efter tisdagens sammanträde i budgetberedningen.

Av protokollet från budgetberedningens möte framgår att Borgholm befinner sig i likviditetskris.

– Likviditeten kommer gradvis att sjunka till en nivå där kommunen inte klarar av sina utbetalningar utan nyupplåning ../.. kommunen kommer minst att behöva låna 25 miljoner kronor till under november månad för att klara av årets sista månader, sägs det i ekonomikontorets färska ”Omvärldsanalys & förväntad utveckling”.

BYGGA UPP

Med hänvisning till det akuta läget samt det stora behovet av massiva besparingar i budget 2012 fattade budgetberedningen beslut om införa tillfälligt investeringsstopp i sex månader, att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att nyupplåna 36,6 miljoner kronor och därmed fullt ut finansiera Slottsskolans renovering genom upplåning (totalt 61,6 miljoner kronor) samt att uppdra till kommunchef Lars Frick och tf ekonomichef Carina Cerafiani att tillsammans med chefsgruppen ta fram förslag som kan ge utrymme för besparingar på minst 25 miljoner kronor inför budget 2012.

I arbetet ingår även att se över personalsituationen och ”särskilt granska behovet av personaltillsättningar och pensionsavgångar”.

– För att klara likviditeten och för att bygga upp densamma är det investeringsstopp i sex månader framöver, kommenterar Eddie Forsman, förste viceordförande i kommunstyrelsen, och anser att behovet av nyupplåning mer är ett sätt att rädda Slottsskolan än lösningen på en likviditetskris.

STOPP FÖR KONSTGRÄS

– Vi trodde att vi skulle klara Slottsskolan utan ytterligare upplåning, men så kom det här med skatteutjämningen och den 10 miljoner kronor stora notan för snön. Men det är riktigt att det utan lån blivit väldigt tufft med likviditeten.

Alla önskemål om investeringar måste i och med stoppet granskas och beslutas av kommunstyrelsen och bland de projekt som tillfälligt (?) läggs på is finns bland annat konstgräsplanen och flera investeringar av mindre karaktär. Redan igångsatta projekt är Ekbacka och Slottsskolan.

– När sex månader har gått är det dags att titta på investeringsläget en sväng till, kommenterar Eddie Forsman (M).

Ölandsbladet har utan framgång sökt kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) för kommentar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.