Annons
Nyheter

Fick rätt men fel i sjöbodstvist

Nyheter • Publicerad 5 juni 2008

SANDVIK

Förvisso ett juridiskt fel, men:

Annons

– Fönstren mot havet ska tas bort.

Striden om fullmäktigeledamoten Bjellerts sjöbod söder om Sandvik rullar vidare.

Instans efter instans har sagt sitt: de två fönster paret Bjellert har på långsidan mot havet på sin sjöstuga i Sjölunden bryter mot gällande strandskyddsdispens och ska bort.

När länsstyrelsen synade sjöboden den 3 april, en månad efter ”sista-dagen-för-borttagande”, fanns fönstergluggarna kvar, om än täckta av träskivor.

FÖNSTREN SKALL BORT

Detta duger inte anser länsstyrelsen och vill se en helt fönster- och gluggfri långsida mot sundet.

– Fönstren är ju kvar och i Miljööverdomstolens dom står det tydligt och klart vad som gäller, det enda tillåtna är ett fönster på kortsidan av sjöstugan, säger Kerstin Lind på länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet.

FELAKTIGT VITESKRAV

Det viteskrav länsstyrelsen ställt mot paret Bjellert, 50 000 kronor stort, får dock nej av utdömande instans: ”Eftersom ett så kallat solidariskt ansvar är i strid med viteslagen, är vitesföreläggandet behäftat med sådan brist att det inte kan anses giltigt. Ansökan om utdömande av vite ska därför avslås”, slår Miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt fast.

EN MISSUPPFATTNING

Annons

– Jag har sett att några tror att fönstren därmed får vara kvar, men det är en missuppfattning. Vad miljödomstolen tagit ställning till är viteskravet och inget annat. Vi backar inte, i fönsterfrågan har miljööverdomstolen redan sagt sitt, säger Kerstin Lind som däremot ska rådgöra med länsstyrelsens jurister kring vitet.

– Där får vi fundera på hur vi ska formulera oss.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons