Nyheter

Fetman väntas öka dramatiskt

Om 27 år kommer mer än var femte människa i världen att vara fet, enligt en ny rapport.
– Kostnaderna för ländernas sjukvård kommer att bli enorma, säger forskaren Alan Moses.
Hälsa • Publicerad 23 maj 2018
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Om trenden håller i sig kommer 22 procent av jordens befolkning att vara fet år 2045, enligt studien, jämfört med 14 procent 2017.

Var åttonde kommer att ha typ 2-diabetes, jämfört med var elfte 2017, enligt studien som presenteras vid den europeiska fetmakongressen i Wien. Sjukdomen drabbar ofta vuxna som en följd av övervikt.

– De här siffrorna betonar den svindlande utmaning som världen står inför i framtiden när det gäller antalet som är överviktiga eller är typ 2-diabetiker, eller båda, säger Alan Moses vid det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som ligger bakom studien.

I USA uppskattar forskarna att fetman kommer att öka från 39 procent av befolkningen 2017 till 55 procent 2045, och diabetes från 14 till 18 procent.

I Storbritannien tros fetman öka från 32 till 48 procent, och antalet diabetessjuka från 10,2 till 12,6 procent.

Moses och hans medarbetare har arbetat utifrån uppgifter från alla världens länder som de fått via världshälsoorganisationen WHO. Forskarna har analyserat utvecklingen i länderna för att kunna göra uppskattningar inför framtiden.

Enligt forskarna behövs "aggressiva och koordinerade insatser" för att vända trenden.

Moses säger att varje land måste arbeta på den bästa strategin för sin befolkning.

– Alla länder är olika utifrån unik genetik och sociala och miljömässiga förutsättningar. Därför finns ingen universallösning som kommer att fungera överallt.

Forskningsresultaten har inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift men granskades inför kongressen.

TT
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.