Nyheter

Festligt på Eketorps borg

Nyheter • Publicerad 23 juni 2008

Eketorps borg bjuder in till järnåldersfest på lördag.

Och tv-kocken och skådespelaren Per Morberg står för maten.

– Det är inte varje dag jag får chansen att laga mat till minst 2 000 gäster i en forntida borg. Jag är van att improvisera inför tv-kameran. Nu blir det på en matlagningsscen inför tusentals gäster istället. Det ska bli riktigt roligt, säger Per Morberg.

Menyn är typisk för järnåldern.

– Det blir vildsvin, kyckling och rotfrukt, avslöjar Andreas Juhl, verksamhetschef vid Eketorps borg.

– Per Morberg har en härlig stil när han lagar mat och jag är övertygad att hans personlighet blir en extra krydda till festligheterna, fortsätter Andreas Juhl.

Per Morberg har setts på film och tv i bland annat ”Beck”, ”Wallander”, ”Rederiet” och ”Så som i himmelen”. Med matlagningsprogrammet ”Vad blir det för mat” i TV4 har han nått en ny publik.

Förhoppningen är att Per Morberg med sin popularitet ska höja temperaturen på järnåldersfesten i den gamla fornborgen.

– Det är klart att det kostar en del, men vi ser det här som en investering för säsongen, ett slags avstamp där vi talar om att vi finns, säger Andreas Juhl.

Visserligen kommer Per Morberg att ha strålkastarna på sig, men bakom honom kommer också sex-sju andra kockar att se till att ordna festmaten.

Festen är ett led i ett historiskt spel. Det är någon gång mellan 400 och 600 efter kristus och bornholmarna har gett sig av efter en lång belägring av Eketorps borg.

Den här säsongen har Eketorps borg satsat mycket på festligheter, bland annat för företag. Ett nytt gästabudstält har ställts upp på borggården för att kunna spisa upp till 150 personer samtidigt.

– Företagssatsningarna har gått bra. Vi kan nog säga att satsningen på tältet gått ihop sig redan, säger Andreas Juhl.

Enligt verksamhetschefen Andreas Juhl så har det hittills inte förekommit någon kritik mot borgens nya inriktning.

– Det är klart att det inte är historiskt korrekt med ett tält, men det är inget partytält.

– Ambitionen är att vi ska vara väldigt tidstypiska, det är inget tivoli man kommer till, säger Andreas Juhl.

PETER BOSTRÖM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.