Annons
Nyheter

Festligt i Högby kyrka då Dag Sandahl hälsades välkommen

Nyheter • Publicerad 26 november 2007

LÖTTORP

En stämning av ren och skär glädje steg mot de höga valven i Högby kyrka när Dag Sandahl hälsades välkommen som komminister till Högby-Källa-Persnäs församling. Den högtidliga högmässan följdes av tårtkalas i församlingshemmet.

Annons

– Kristus kommer och varje vecka hörs en larmsignal för att alla skall vara beredda, det är kyrkklockorna som ringer, sa Dag Sandahl i sin predikan denna domsöndag.

Dag Sandahl återkom flera gånger, i gudstjänsten och under kyrkkaffet, till gudstjänsten som en av de viktigare sakerna för en församling.

– Här formas gemenskapen som ger kraft till det nödvändiga vardagsarbetet där vi allesammans är medarbetare.

Kyrkoherden och prosten Leif Bengtsson deltog i högmässan denna speciella dag, liksom Stefan Friberg som nu efter tre års väntan får en kollega på norra Öland. Marie och Mats Alvhäll ledde den stora, skönsjungande kyrkokören.

NYA MÖJLIGHETER

Dag och Ingemo Sandahl har sedan en tid flyttat in i Högby prästgård som har renoverats och fyllts av möbler och liv – och böcker. Församlingens nye komminister är läshungrig och berättar att en av fördelarna med att flytta är att han har upptäckt många böcker som han inte kom ihåg att han hade. Annars har han inte flyttat särskilt mycket, i 36 år har han varit präst i Kalmar.

– Jag ville de sista åren i tjänst komma till ett sammanhang där jag får ha ett självständigt arbete. Det hade jag inte i Kalmar, där var jag bara hjälppräst. Här får jag ta eget ansvar och arbeta självständigt tillsammans med mina kollegor. Det känns roligt.

Och roligt är något som han vill ha tillsammans med sin församling. Redan har han idéer om lite udda inslag i församlingslivet. Teologiska samtal på filtar i gröngräset i prästgårdsträdgården är något som lockar. Den trädgård som för övrigt kommer att förnyas då Ingemo Sandahl har ett stort intresse för växter av alla slag.

– Men vem tror ni kommer att få gräva, säger Dag Sandahl retoriskt.

IDÉER OCH TANKAR

Annons

Hundraårsfirandet av prosten Gumérus som dog den 8 maj 1808 och ligger begravd på kyrkogården vid Högby kyrka är en annan redan genomtänkt idé. Den prost som försvarade Åland mot ryssarna på ett sådant sätt att han som straffkommendering fick bli kyrkoherde i Högby församling.

– Han slog helt enkelt ett par officerare på käften, berättar församlingens nye präst som före sina teologistuder funderade på att bli officer.

Dag Sandahl berättar att han har många idéer och inom kort skall han och arbetskamraterna prata sig samman. Sedan räknar han med att alltsammans skall vara genomfört inom en tioårsperiod. Sommarkyrka är en sådan sak, där stiftet är med och betalar.

– Framförallt skall vi ha roligt tillsammans i vår församling, säger Dag Sandahl som önskar sig två saker för att klara av sitt arbete på bästa sätt.

– En kyrka bygger på det kapital som alla frivilliga krafter är. Svenska Kyrkan har drabbats av anställningsraseri, det håller aldrig i längden. Jag hoppas och tror att det ohyggligt stora kapital av ideella krafter som finns i de här trakterna skall fortsatt finnas kvar. Och så vill jag gärna att kyrkoherden köper en GPS åt mig, så att jag lär mig hitta i bygden!

MARIA WIELL

Läs meri tisdagens pappersutgåva av Ölandsbladet.

Dag Sandahl, 59 år,har arbetat 36 år i Kalmar, som komminister, högskolepräst och krogpräst. Under sina tidiga år i Kalmar byggde han upp Två Systrars församling i Norrliden. Han doktorerade vid Lunds universitet 1987 och utsågs till docent i kyrko- och samfundsvetenskap vid samma universitet 1995. Dag Sandahl är en av de mer kontroversiella prästerna i landet, tydlig med sina teologiska ståndpunkter, bland annat som motståndare till kvinnliga präster i Svenska Kyrkan. Han har skrivit ett flertal böcker, läser mycket och gärna, samlar på ölkapsyler och har sedan en tid tillbaka en blogg där han skriver om ”allt mellan himmel och jord”, nu från den öländska horisonten. Dag Sandahl har sökt tjänsten som kyrkoherde i Kalmar vid flera tillfällen, han har varit nominerad till valet av biskop i Växjö stift och han sitter i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta organ. Men...

– Någon har sagt att man inte är en riktig präst förrän man har varit i en församling på landet. Nu är jag här och känner att det är rätt och riktigt, det skall bli fantastiskt roligt!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons