Annons
Nyheter

Fem miljoner — bara till södra Öland

Nyheter • Publicerad 28 september 2011

MÖRBYLÅNGA

– Det har varit ett ständigt prat om att vi inte gör något för södra Öland.

Annons

Uttalandet kommer från kommunalrådet i Mörbylånga Kent Ingvarsson (M). Men nu ska det satsas rejält. Fem miljoner öronmärkta kronor är avsatta för kommunens ”bortglömda” delar. Och Tillväxtverket är med på banan.

Att Mörbylånga kommun är en av landets mest obalanserade kommuner har Ölandsbladet konstaterat fler än en gång. Sätter man passarspetsen i Färjestaden och drar en tvåmils-radie runt orten, hamnar cirka 80 procent av kommunens invånare inom cirkeln.

Nu är ju inte det så egendomligt i sig. Bron ligger där den ligger och arbetsmarknaden finns till stora delar på andra sidan bron. Folk väljer förstås att bo på så bekvämt pendelavstånd som möjligt.

Nu är dock inte södra Öland helt renons på arbetsplatser. Det finns flera företag utanför lantbrukssektorn, där Cementa är det största och även kanske det mest kända.

Jämfört med fastlandssidan är dock arbetsutbudet tämligen litet. Men det finns ytterligare problem i de södra kommundelarna. Dit hör, som vi tidigare varit inne på, bristen på kommunalt VA. Ett problem som givetvis försvårar vettiga expansionsmöjligheter.

STORT INTRESSE

En och annan ropande röst från södern har då och då fått genomslag i det allmänna bruset. Oftast har det bärande temat varit den ovan nämnda VA-bristen. Strax före det senaste valet hade den sammanlagda strykan på dessa proteströster också fått politiker att reagera.

– Vi beslutade redan 2009 att vi behövde ta tag i de problem som berör södra Öland, erinrar sig kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Kommunledningen anordnade allmänna möten i Grönhögen, Södra Möckleby, Seby och Kastlösa.

• Och intresset?

Annons

– Det var stort. Det kom mycket folk.

NÄTVERKSBYGGE

I ungefär samma veva åkte riksorganisationen ’Hela Sverige ska leva’ runt på södra Öland och totade ihop en lokal utvecklingsplan. Organisationen är ideell, men får ett rejält statligt stöd, under 2011 runt 15 miljoner kronor.

Deras insats resulterade egentligen inte i något konkret och den kommunala medverkan var obefintlig – eller rättare, organisationen ville inte ha med kommunen.

Hursomhelst var det dock en början på en utveckling som nu ser ut att ta fart på allvar.

Runt om i byarna samlades folk och började ta fram lokala utvecklingsplaner. Kommunen tillsatte dessutom en ’resurs’ som placerades på Näringslivskontoret.

Resursen heter Anna Sara Nilsson och var själv en av gräsrötterna från början.

– Jag var med och jobbade fram utvecklingsplanerna, säger hon men påpekar samtidigt:

– Fast folk undrade varför inget konkret hände. Nätverksbyggande kan dock ta lite tid, men kan vi bara skrapa ihop lite pengar så ska det bli resultat på fältet.

UTREDNING

Annons

Pengar är på väg – fem miljoner specialdestinerade kronor.

– Anna Sara ska hjälpa oss med att klargöra vad vi ska fokusera på. Hon ska helt enkelt hjälpa oss med att konkretisera alla ord, säger Kent Ingvarsson som nu kan lova att finansiering i det närmaste är ordnad.

– Vi har ansökt hos Tillväxtverket och de lovar att bidra med 2,5 miljoner kronor. Mörbylånga kommun har avsatt en miljon, Regionförbundet och länsstyrelsen fyller på med resten. Det vill säga så att vi har fem miljoner att röra oss med.

• Fem miljoner för en satsning på södra Öland?

– Just precis. Tillväxtverket, som samordnar alla andra myndigheter – Trafikverk, Riksantikvarieämbete med flera – har gett grönt ljus.

– Dessutom har vi även fått pengar, 50 000 kronor till en analys av vad vi kan utveckla. Det vill säga långsiktiga investeringar som håller över tid.

– Vi lägger lika mycket, så vi har 100 000 för den här utredningen som ska vara klar vid årsskiftet.

LOKALT ENGAGEMANG

När analysen är färdigställd vidtar det som Kent Ingvarsson kallar en ”skarp fas.”

Mycket krut kommer (förstås) att läggas på fenomenet ’Besöksnäringen’, men som

Annons

Anna Sara Nilsson påpekar:

– Det finns även behov av helt vanlig service i byarna som frisörer, VVS …ja, allt som tänkas kan.

Och då studsar vi således tillbaka på VA-problemet igen.

– Särskilt vattenfrågan är primär. Det ska lösas NU, säger Kent Ingvarsson med emfas.

– Annars har det varit ett ständigt prat om att vi inte gör något för södra Öland. Och inte minst att vi struntar i Världsarvet och de möjligheter som finns att utveckla den biten.

– Men nu gör vi det.

Kent Ingvarsson stryker dock under en väsentlig detalj när det gäller ”Projekt södra Öland”:

– Ingenting blir bra, hur många miljoner vi än lägger ner på det här, om det inte finns ett lokalt engagemang.

– Men så fort någon säger ”vi har en idé...” lovar jag att vi kommer att hjälpa till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons