Annons
Nyheter

Fel blanda världsarv med vindkraft

Nyheter • Publicerad 18 mars 2013

SÖDRA ÖLAND

– Skyll inte på världsarvet södra Ölands odlingslandskap vid diskussion om etablering av vindkraft på Öland.

Annons

Det skriver LRF i en skrivelse till bland annat Regeringskansliet, Riksantikvarieämbetet och Mörbylånga kommun.

När Energimyndigheten i början av året presenterade sitt förslag där hela Stora Alvaret var markerat som riksintresse för vindkraft, kom protesterna på löpande band. Ett planerat vindkraftsprojekt inom världsarvet har också väckt reaktioner. Men nu höjer södra Ölands lantbrukare sina röster.

– Lyssna på det kunnande och intresse som finns hos dem som dagligen förvaltar världsarvets värden - lantbrukarna, skriver representanter för LRF:s kommungrupp i Mörbylånga kommun och Världsarvsrådet södra Ölands odlingslandskap.

BESTÖRTNING

Lantbrukarna menar att världsarvet och vindkraften inte ska diskuteras i samma forum. Enligt dem skulle statusen som världsarvsområde inte innebära någon ytterligare lagstiftning eller reglering.

– Det är därför vi med såväl förvåning som bestörtning, har följt den pågående debatten där ett antal aktörer vill använda världsarvsstatusen som ett slagträ mot vindkraftsetablering inom området.

Den vindkraftsplan som ölandskommunerna och länsstyrelsen tillsammans har tagit fram borde vara vägledande i diskussionen med Energimyndigheten, skriver lantbrukarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons