Fästingsommar för husdjuren
BORGHOLM
– Inte nog med att invånarantalet ökar på sommaren, det händer mycket mer eftersom folk är ute och rör på sig mer med djuren. Fler ormbett, fästingar och djurslagsmål, säger djursjukvårdaren Maria Silverstrand Notini som just nu har fullt upp med bland annat allt fler husdjur som bär på fästingburna sjukdomar än tidigare år.
Sommarmånaderna innebär alltid mer att göra för veterinärerna i Borgholm. I sommar är det sig likt förutom att antalet fall av de fästingburna sjukdomarna borrelius och ehrlichios (anaplasma) ökat hos katter och hundar jämfört med tidigare år.
– Det är ett större smittryck med fler fästingar på grund av ett varmare klimat under vinterhalvåret, säger Maria Silverstrand Notini.
Hundar och katter som blivit smittade av dessa sjukdomar är oftast trötta och konstiga, och hundar kan även börja halta. Först på exempelvis frambenet och sedan bakbenet. Men man ser aldrig några röda områden på kroppen som hos människan.
– Borelia är ett stort mysterium, det kan vara alla möjliga symptom egentligen, menar Sabina Andersson, djurssjukvårdare.
SPOT ON ELLER SPRAY
För att undvika att de små svarta krypen sätter sig på din hund kan du använda dig av speciellt halsband, men observera att dessa är giftiga för katter. Men annars finns det fästingförebyggande medel, som exempelvis spot on eller ett spray som du applicerar i kattens eller hundens nacke.
– Det kanske inte är så nyttigt, men man får välja det minst onda, menar Maria Silverstrand Notini.
– Men det är inte värre än att djuret kan bli trött av det. De får inga bestående men, fortsätter hon.
Om man som husse eller matte är osäker på om djuret blivit smittat är det bättre att kolla upp det, för om hunden eller katten går med de här sjukdomarna en längre tid utan att få behandling finns risken för att de exempelvis blir svaga i bakbenen.
ÖKNING AV ORMBETT
Något annat som det blir en kraftig ökning av under sommarhalvåret är antalet ormbitna husdjur. Ormarna kommer fram när klimatet växlar mellan varmt och kallt, vilket det gjort den senaste tiden. Och om ditt djur blivit ormbitet upptäcker du det ganska snabbt.
– Det blir en kraftig svullnad. På många är betten inte så farliga men alla klarar det inte då kan det leda till dödsfall, säger Maria Silverstrand Notini.
För att förebygga att djuret inte blir riktigt sjuk när det blivit biten, kan man ha kortison med sig och besöka veterinär fortast möjligt, helst inom cirka en halvtimme.
– Man ska hålla de stilla för annars cirkulerar giftet runt i kroppen och dem kan bli sämre och få hjärtproblem, förklarar Maria Silverstrand Notini.