Annons
Nyheter

Fastighetsavgiften rena vinstmaskinen för Öland

Nyheter • Publicerad 28 februari 2012

ÖLAND

Borgholm är den kommun i landet som tjänar absolut mest när det gäller den kommunala fastighetsavgiften. Mörbylånga ligger en bra bit efter men är ändå femte kommun i landet.

Annons

Den genomsnittliga ökningen av inkomsterna från fastighetsavgiften i Sverige sedan 2008 ligger på cirka 27 procent. Men om denna siffra representerar ett vanligt radhus så är Borgholms en skyskrapa i jämförelse. Kommunen överträffar nämligen siffran med drygt hundra procent och hamnar på 138 procent inkomstökning sedan 2008. Detta innebär 34,3 miljoner kronor.

Resultatet är dock i linje med landet i stort på så sätt att turistorter med stigande huspriser och nybyggnation är vinnarna sedan den statliga fastighetsskatten avskaffades 2008. Nya siffror från SCB och Dagens samhälle tagit fram visar nämligen att det nya systemet med kommunal fastighetsavgift sprider miljarderna väldigt ojämnt över landet. Mörbylånga placerar sig väl på listan, även om Södra Ölandskommunen får någon sorts nackspärr när den blickar upp mot Borgholms ökning, och ligger på en stadig femte plats i riket. Mörbylånga kommun har gått 87 procent plus sedan 2008.

STORSTÄDER FÖRLORAR

De stora förlorarna på reformen visar sig vara storstäderna. Där ligger redan nästan varenda fastighet över taket för fastighetsavgiften och därför får stigande taxeringsvärden knappt någon effekt. Längst ner på listan placerar sig Göteborg, med endast 13 procent ökning.

Införandet av kommunal fastighetsavgift 2008 innebar att Intäkterna från den kommunala fastighetsavgiften var 12 miljarder och fördelades lika mellan kommunerna, med 1 314 kronor per invånare. Intäkten ”neutraliserades” genom att anslaget kommunalekonomisk utjämning minskades med samma belopp. Enligt SCB:s prognos för 2012 har de ursprungliga 12 miljarderna vuxit till 15,3 miljarder, och det är alltså de extra miljarderna som har spridits väldigt ojämnt mellan landets kommuner.

MAGNUS ANDERBERG

Fotnot:

Fastighetsavgiften för småhus är 0,75 procent av villans taxeringsvärde, där maxbeloppet är 6 825 kronor, vilket motsvarar ett taxeringsvärde på 910 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons