Nyheter

Fastighetsavgiften en kompensation?

Nyheter • Publicerad 6 april 2007

BORGHOLM/MÖRBYLÅNGA

Såväl Lisbeth Lennartsson (c) som Kent Ingvarsson (m), kommunalråd i norr respektive söder, hoppas mycket på den nya avgiften.

– Äntligen kan vi få lite betalt för att vi är så populära, säger Kent Ingvarsson.

Och med detta, lätt kryptiska uttalande, menar han att Mörbylånga och för den delen även Borgholm, satsat hårt på sådana osexiga, men nödvändiga, saker som exempelvis vatten och avlopp för att sommargäster ska kunna bo här på ön – på sommaren.

– Vi har tidigare aldrig fått någon kompensation för vår ”överproduktion” av VA-nätet. Så det är på tiden, säger Kent Ingvarsson, som gärna hade velat få hela avgiften utan någon som helst reduktion av statsbidragen.

– Det hade inte varit mer än rätt om kommunerna fått pengarna rakt av.

HOPPAS

Lisbeth Lennartsson (c) tror att det stora fritidshuskollektivet i Borgholms kommun är mer än nöjda med alliansregeringens förslag.

– Jag har tidigare hört att de gärna vill betala just till kommunen. Det är en slags rättvisesak.

Hon hoppas också att kommunen och dess invånare blir vinnare i spelet om fastighetsavgiften.

– Man vågar knappt hoppas, men om det blir som Ölandsbladet målar upp, så vore det fantastiskt. Men jag har hört det från annat håll också. Det vill säga att statsbidragen ska räknas enligt antal invånare och andra parametrar som gör att vi ändå står som vinnare med vårt stora fastighetsbestånd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.